Een avondje achter het raam!

Op een mooie koude winterse avond liep ik samen met Floor Canrinus door de straten van Amsterdam, op weg naar de Wallenwinkel voor de mini workshop: “Achter het Raam”. Wat als een lollig idee begon, werd ineens heel serieus toen we  tussen de vele mannen over de Warmoestraat liepen. De camera en het statief hielden we strak tegen ons aan bang om overvallen te worden. De sfeer op de Wallen is toch wat onguur om negen uur ’s avonds.

Opweg
We stapten snel door en waren voor we het wisten al op de Enge Kerksteeg. Hier zit de Wallenwinkel, de plek waar de workshop ‘Achter het Raam’ plaats zou vinden. Met knikkende knieën stapte we naar binnen. Voor een moment dacht ik zoals zo vaak: “Fleur waarom moet je altijd zo stoer zijn? En waarom doet Floor dit niet?” Mariska Majoor stapte in haar hippe tuinbroek en lange bos krullen direct op ons af. Er was geen tijd voor een kort praatje, ik moest me meteen omkleden. Al eerder had ze me de kledingvoorschriften doorgegeven: een sexy jurk, witte lingerie en hoge pumps. Een beetje ongemakkelijk kwam ik achter het gordijn vandaan in mijn zomerjurkje en de pumps van Floor. Op een soort barkruk werd ik achter het raam geparkeerd, direct kwamen wel tien mannen bij het raam staan. Ik probeerde ze te negeren, maar toen ze met hun camera’s begonnen te flitsen wist ik me even geen houding te geven. Je middelvinger opsteken zoals de meeste prostituees of gewoon maar laten. Ik deed het laatste.

Tips
Gedurende de workshop kreeg ik allerlei tips over hoe ik moest staan en hoe ik moest kijken. Hup been op de vensterbank, arm tegen het raam en glimlachen maar. Mariska Majoor: “Maak contact met de mannen die je ziet als potentiële klant, maar je kan wel kritisch zijn.” Ik direct: “Het zijn niet echt mijn types.” Er liepen allemaal ouwe mannen of echt lelijke gasten rond. Mariska Majoor: “Je moet niet te kritisch zijn, anders verdien je niets.” En daar stond ik te flirten met onaantrekkelijke mannen en natuurlijk de enkele mooie toerist die er rond liep. Achter het raam staan is toch leuker dan je denkt!

Beelden van de workshop:

Mariska Majoor hoopt met deze workshop meer begrip te krijgen. Maar is het ook iets voor Utrecht? Ik vroeg het Metje Blaak, woordvoerder van de Rode Draad. (Vakbond voor prostituees) Klik hieronder voor het fragment.
[audio:http://www.campusblog.nl/wp-content/uploads/2011/01/audio-workshop-achter-het-raam.mp3]

De weg van Centraal naar de Wallenwinkel:

Naar de Wallenwinkel weergeven op een grotere kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.