Een stop op uitgaansgeluid

In Nederland is voor alles wel een klein regeltje. Zo mag de vuilnisbak niet een dag van tevoren aan de straat staan en is het verboden voor een hond om op de straat te poepen.  Maar hoe hard in uitgaansgelegenheden de muziek mag dreunen, is in geen enkel juridisch handboek te vinden. Terwijl er jaarlijks 20.000 jongeren gehoorschade oplopen. Daar wil de Nationale Hoorstichting iets aan doen. Ze komt dit jaar met een convenant samen met Koninklijk Horeca Nederland.

In totaal zijn er 150.000 duizend jongeren die in Nederland last hebben van gehoorschade. En ieder jaar komen er duizenden bij. Dat is te veel, vindt de Nationale Hoorstichting.  Zij ging daarom aan tafel met de horeca in Nederland en andere belangengroepen om het geluid in disco’s, kroegen en op concerten omlaag te krijgen.

105 decibel

In de afspraken wordt geluid boven de 105 decibel niet meer getolereerd. Je oren kunnen dat namelijk maar enkele minuten verdragen. Hoor je de muziek toch langer, heb je grote kans dat je wakker wordt met piepende oren en dus de eerste symptomen van gehoorschade.

Eigenlijk is de 105 decibel nog te hoog. Op een normale stapavond ben je vaak 3 uur in de kroeg en zou je maar een geluidssterkte van 85 decibel kunnen verdragen. Koninklijk Horeca Nederland wilde echter niet lager gaan dan 105 decibel omdat jongeren ‘nou eenmaal van harde muziek houden.’

Zonder de overheid

Opvallend is de afwezigheid van de overheid bij het opstellen van de regels. Daar heeft de Nationale Hoorstichting volgens bestuurslid Jan de Laat expres voor gekozen. “Het rookverbod wordt ook niet overal nageleefd, omdat het van hogerhand is opgelegd. Deze afspraken heeft de horeca met ons gemaakt. Hopelijk leven ze de regels dan beter na.”

Huidige sterktes

Door deze regel zullen vooral techno –en hardcorefeesten hun geluid drastisch moeten verlagen. De Nationale Hoorstichting meet daar vaak sterktes van 120 decibel. Maar ook grote discotheken zoals de Escape in Amsterdam en de Hollywood in Rotterdam slaan vaak boven de 110 decibel uit.

Zoals het er nu naar uitziet wordt het nieuwe afspraken voor de zomer verwacht.

Audioloog Jan de Laat over de hoeveelheid decibel:

[audio:http://www.campusblog.nl/wp-content/uploads/2011/01/hoeveel-decibel.mp3]

Hoe hard is 105 decibel eigenlijk?

Wil je weten of jij al gehoorschade hebt opgelopen? Zie hieronder.

Meer test zijn hier. te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.