Fiasco bij verkoop aandelen Facebook

De verkoop van aandelen in de sociale netwerksite Facebook zijn in Amerika uitgelopen op een fiasco. Zakenbank Goldman Sachs kondigde begin januari luidkeels de verkoop van 1.5 miljard dollar in aandelen Facebook aan. De hoogste geplaatste klanten van de bank waren inmiddels warm gemaakt om te investeren… en daar ging het mis.

Rijke Amerikaanse klanten van Goldman Sachs zijn boos, erg boos. De miljonairs zijn beloofd aandelen in Facebook te kunnen kopen. De enige voorwaarde was een minimale inleg van $2 miljoen dollar en men mocht de aandelen pas na 2013 verkopen. Alles leek rond: er was zelfs zoveel interesse voor de aandelen Facebook, dat niet iedereen zou kunnen investeren. Toen kregen de Amerikaanse klanten een telefoontje: de aankoop gaat niet door.

Waar ging het mis?
De reden dat Amerikaanse klanten niet meer mogen investeren in Facebook is een communicatiefout bij Sachs. De aandelen worden in een zogenaamde “onderhandse plaatsing” verkocht. De Amerikaanse beursregels zijn duidelijk: bij een onderhandse plaatsing mag Sachs geen publicaties hierover doen voordat de deal rond is. Dat is wel gebeurd: Amerikaanse klanten kregen een e-mail om ze te informeren over een mogelijke investeringsdeelname.

Goldman Sachs vreest nu vervolging door de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) – de Amerikaanse beurswaakhond – en heeft daarom besloten geen aandelen Facebook te verkopen aan Amerikaanse klanten.

“They pushed me hard to get here and invest, and then they pull the rug out from under me”

Aldus een boze Forbes-500 deelnemer (via The Wall Street Journal)


The Daily Show-host John Steward over Facebook en de aandelenemissie

Waarom zoveel betalen voor Facebook
Niemand weet echt hoeveel Facebook waard is. Er gaan geruchten over een omzet tussen de 1.5 en 2 miljard dollar per jaar, maar officieel wil Facebook niets zeggen over winst- en verliescijfers. Toch heeft de investering van Goldman Sachs nieuw licht geschenen op de publieke waardering van Facebook. Het bedrijf heeft immers 1% van de aandelen gekocht voor 500 miljoen dollar. Alle aandelen vertegenwoordigen dus een waarde van 50 miljard dollar. Dat is veel geld.

Overige aandeelhouders
Sinds de oprichting van Facebook in 2004 zijn er verschillende partijen geweest die geld hebben gestopt in het sociale netwerkvehikel. Allereerst de oprichter en CEO Mark Zuckerberg: hij heeft naar verluid nog 24% van de aandelen in handen. Dit komt tegen de waardering van 50 miljard neer op een aandelenvermogen van 12 miljard dollar. Vroege investeerders (uit respectievelijk 2005 en 2006) Accel Partners en het Russische Digital Sky Technologies hebben beide 10% van de aandelen. Microsoft heeft 1.3% van de aandelen in handen en onder het Facebook-personeel gaat nog een procent of 30.

Een overzicht van de groei in gebruikers en investeerders, van de start van Facebook tot nu:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.