Geen winkels voor bewoners Leidsche Rijn

Voorlopig kunnen de bewoners van een van de grootste nieuwbouwprojecten van Nederland: Leidsche Rijn nog niet winkelen. Het winkelgebied in de kern van de wijk wordt voorlopig nog uitgesteld. Voor 31 december 2010 moest de eerste paal de grond in, alleen kon ontwikkelcombinatie Vesteda/ASR dit niet realiseren. Wethouder Harrie Bosch (PvdA) werkte in het geheim aan een oplossing. De bewoners zijn niet blij met de zoveelste vertraging en vooral niet met het feit dat er niet gecommuniceerd wordt.

Afgelopen week is er in het geheim vergadert door de raadscommissie Stad en Ruimte over de mislukte aanbesteding van het enorme centrumplan voor een van de grootste Vinex-locaties van Nederland. De bewoners van Leidsche Rijn hebben niks gehoord over de problemen met het centrumgebied. Wel konden zij zien dat het niet opschoot met de bouw en begonnen vragen te stellen. De gemeente en de ontwikkelaar hebben op deze vragen geantwoord dat alles volgens schema liep, terwijl al geruime tijd bekend moet zijn dat dit niet het geval is.

Bijdrage: Ouafa Ben Yahklef en Marleen Polak

De kern
De kern van het probleem is dat er door alle betrokken partijen 118 miljoen voor de grond moest worden betaald. Van de vijf betrokken partijen kon alleen de ontwikkelaarscombinatie van ASR en Vesteda dit bedrag ophoesten. Dit speelde zich af voor de ‘crisis’ waardoor de plannen nu een beetje bedrogen uitkomen.

Inschatting
Door kenners wordt ingeschat dat de gemeente genoegen moet nemen met miljoenen minder grondinkomsten en dat de bouw veel langer gaat duren. Leidsche Rijn Centrum is verdeeld in delen. Het kernwinkelgebied is het eerste deelplan, dus de overige onderdelen zullen ook vertragen. De Belle-toren in het noorden was al geschrapt en de A2-landtunnel is ook al twee jaar vertraagd. Onderstaande kaart laat dit zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.