Hoe maak je een kaars?

In CampusTalk heeft u een item kunnen zien over een bijzondere kaarsenmaker. Ruud Snel is spastisch en maakt kaarsen van de Dom in zijn winkeltje aan de Donkerstraat. Maar hoe maak je nou eigenlijk een kaars?

Eigenlijk is het heel makkelijk. Alles wat je nodig hebt is kaarsvet, een lont, een spijker, een wasknijper, een glaasje, en een warmtebron. Verwarm het kaarsvet au bain marie en hang het lontje met het spijkertje in het glaasje. Gebruik de wasknijper om het lont aan de randen van het glas op te hangen. Het nu verwarmde vet kan nu voorzichtig in het glas gegoten worden. Zodra het vet is gestold, kan de ambachtelijke kaars uit het glas worden getikt en aangestoken worden.

Een tweede techniek is om een lont herhaaldelijk in het verwarmde kaarsvet te dopen. Wacht steeds tot het vet gestold is en haal dan het lont weer kort door het vet. Zo groeit de kaarsen langzaam, maar het is lastig om een mooie egale vorm te krijgen.

De derde techniek sluit aan op de eerste, maar is er één voor echte professionals. Het vergt het maken van en mal waarin het kaarsvet gegoten kan worden. Zorg ervoor dat de mal makkelijk te openen is, zodat de kaars niet beschadigd raakt. Misschien dat u na even oefenen net zulke mooie Domkaarsen kunt maken als Ruud Snel.

Meer zien over kaarsen maken? Kijk op maandag 7 februari naar een nieuwe aflevering van CampusTalk op UStad TV.

Eén gedachte over “Hoe maak je een kaars?

 • 8 juli, 2011 om 14:55
  Permalink

  De kaarsen die ruud Snel maakt van de Dom zijn inderdaad erg mooi en qua vormgeving zeker unique te noemen. ik heb deze kaarsen nog nooit eerder gezien, maar ben er erg van gecharmeerd. Zelf maken wij namelijk ook kaarsen op ambachtelijke wijze. Dat houdt in dat wij al onze kaarsen ook met de hand maken en dus niet machinaal.

  Echter zo mooi als de Dom kaarsen hebben wij niet, maar indien u interesse heeft, neem dan een een kijkje op onze site.

  tevens hebben wij in onze blog een artikel over zelf kaarsen maken. Dit is wellicht onformatief voor mensen die zlef aan de slag willen gaan en het kaarsen maken onder de knie willen krijgen.

  met vriendelijke groet,

  De kaarswinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.