Hoe WikiLeaks ons land binnendruppelt

Al maanden domineert klokkenluiderssite WikiLeaks het nieuws. Op 28 november 2010 publiceerde de website het eerste deel van de ruim 250 duizend berichten over de Amerikaanse werelddiplomatie. Nu is het tijd om te ontdekken welke rol Nederland hierin speelt. Minstens net zo interessant is de manier waarop nieuwsorganisaties alles op alles zetten om de cables in handen te krijgen.

Diverse Nederlandse media hebben inzage gekregen in de ambstberichten. Zo hebben RTL Nieuws en NRC toegang tot alle codeberichten vanuit Nederland. Zij zouden toegang hebben tot de duizenden stukken dankzij de Noorse krant Aftenposten. Het Noorse medium heeft de stukken van een ex-medewerker van WikiLeaks, die uit frustratie bij de klokkenluiderssite is weggelopen. RTL Nieuws en NRC Handelsblad hebben de stukken dus niet van de oorspronkelijke bron.

NOS
De NOS daarentegen beschikt over duizenden cables uit de eerste hand, WikiLeaks zelf. Hoofdredacteur Hans Laroes vertelt in zijn blog over zijn persoonlijke ontmoeting met Julian Assange. In december werden de eerste contacten met WikiLeaks gelegd. Na veel gebel, skype, beveiligde internetprogramma’s en gecodeerde boodschappen lukt het de Nederlandse omroep contact te leggen met Assange. In het diepste geheim heeft Laroes op woensdag 12 januari een ontmoeting met Assange ergens in Engeland. Daar krijgt de hoofdredacteur een USB-stick met alle Nederlandse WikiLeakscables.

Dan begint het spel. De redactie van de NOS start met het uitpluizen van de cables, maar wat zij niet weet is dat RTL en NRC ook in de startblokken staan om te publiceren.

En dan is het vrijdagmiddag en kondigen RTL en NRC aan dat ze de cables hebben. Dat viel wat tegen, om eens een understatement te gebruiken. In Engeland wordt gevloekt, door WikiLeaks. In Hilversum ook, door mij en anderen.

Aldus een enigszins teleurgestelde Hans Laroes.

Een chronologisch overzicht van Nederlandse cables die tot nu toe zijn gepubliceerd.

Voor een overzicht en het laatste nieuws rondom de Nederlandse cables kun je terecht op de sites van de NOS, RTL Nieuws en NRC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.