Iedereen is een Wikipediaan

Zoiets zeg je altijd na afloop. Maar wat is het snel gegaan met Wikipedia. In tien jaar tijd is de site uitgegroeid tot de grootste online encyclopedie ter wereld. Er staan nu meer dan 17 miljoen artikelen op in 270 talen. De Nederlandstalige versie telt maar liefst 650 duizend Wiki-artikelen. En zeg nou zelf: wie kan er nog zonder?

Wikipedia staat er bekend om dat je zelf pagina’s (wiki’s) kunt aanmaken over een onderwerp. Dat is de kracht, maar ook meteen de zwakte van de website. Want in die tien jaar zijn er al flink wat Wikipedia-schandalen aan het licht gekomen. Onderstaande voorbeelden zijn beroemd en berucht.

Prinses Mabel

Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de koninklijke familie. Want ja, ook in de paleizen staan computers met toegang tot Wikipedia. Prins Friso en prinses Mabel hebben in 2007 vanuit een computer op Paleis Huis ten Bosch de Engelse Wikipedia-pagina van Mabel aangepast. Het gaat om het deel dat Mabel voor haar huwelijk met prins Friso ‘incomplete and false information’ verstrekte over haar verleden. Dat ‘and false’ werd door het koninklijk paar verwijderd.

Kennedy

Het meest gênante voorbeeld is ongetwijfeld de Wiki van de bekende Amerikaanse journalist John Seigenthaler. Hij werkte een tijdje voor Robert Kennedy. Op de Wikipedia-pagina van Seigenthaler stond lange tijd echter te lezen dat de journalist betrokken was bij de moord op zowel John F. als Bobby Kennedy. Dat verhaal klopt van geen kant en het kost de journalist maar liefst 132 dagen om zijn pagina weer juist te krijgen.

Adam Curry

Ook bekende Nederlanders kunnen er wat van. Adam Curry is een goed voorbeeld. Hij vond dat hij zijn rol bij het uitvinden van de podcast veel groter was dan op zijn Wiki vermeld stond. Curry paste de pagina zelf aan, maar ook zijn IP -adres werd achterhaald en hij bood later zijn excuses aan.

Mensapen

Wikipedia blokkeerde in 2007 ook alle medewerkers van de Nederlandse publieke omroep, zodat zij geen informatie meer konden aanpassen. De online encyclopedie zag geen andere optie, omdat vanaf steeds meer computers van de publieke omroep ‘onjuiste en beledigende’ informatie werd geplaatst. Zo werd op de pagina van Mart Smeets het woord ‘God’ toegevoegd en medewerkers van het NOS Journaal werden voor mensapen uitgemaakt.


Chickipedia Vs Wikipedia – Watch more Funny Videos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.