Infobesitas

We weten allemaal inmiddels wat obesitas is, maar wat is dan infobesitas? Het schijnt officieel een trend te zijn geweest sinds 2010. Het wordt de nieuwe ziekte genoemd, oftewel de angst om iets mis te lopen. Via mobiels, Internet, televisie, radio houden we elkaar op de hoogte van wat er op deze aardbol gebeurt. Een informatie-tsunami die continu op ons afkomt.

Mensen willen op de hoogte blijven en niets missen. Dus we checken onze mail zo vaak mogelijk, hebben we allen Hyves, Twitter en Facebook. Zijn we voortdurend bereikbaar op de PING en hebben we online op verschillende sites accounts aangemaakt. We zijn altijd op de hoogte van alles; een overvloed aan informatie krijgen we binnen. We kunnen er zo mee bezig zijn, waardoor we niet beseffen dat daar ook gevolgen bij komen kijken. Zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en slaaptekort. Deze ‘ziekte’ wordt dus ‘infobesitas’ genoemd.

Informatiejunkie

Zo hebben informatiejunkies een favoriete knop op het toetsenboord zitten. Je raadt het al, f5. De refresh-knop die aangeeft of er al iets nieuws is geplaatst. De zogeheten peer pressure heerst vooral onder jongeren, omdat jongvolwassenen met de sociale druk in hun vriendenkring om moeten gaan. Ze willen absoluut niets missen. Daarnaast zijn jongeren niet zo goed in multitasken als volwassen. Zo zou de informatie-invloed ook invloed hebben op onze ademhaling.

Opvoeding

Ouders zijn ten einde raad. Hun kinderen lopen ieder met een eigen smartphone rond. Zo wordt er soms zelfs als het kind zich in huis bevindt naar het kind gesmst of diegene aan tafel komt eten. Er is geen sprake meer van directe communicatie. Het kind is te snel afgeleid en concentreert zich niet op wat er in zijn omgeving gebeurt en al helemaal niet op het huiswerk.

Oplossing

Een mogelijke oplossing is van Internet verdwijnen. Dus geen Twitter, Facebook of Hyves meer hebben. Of bewust worden van de WIFI-trend door daarover uitgebreid geïnformeerd te worden. Een evenwichtig bestaan leiden is ook een oplossing. Dus meer sporten, elkaar bezoeken etc.

Aangezien we in een maatschappij leven waarin alles om snelheid draait, ziet het er naar uit dat in de toekomst technologie mogelijk de kern van het bestaan wordt met alle gevolgen van dien. Zie filmpje:

ZIE PREZI

Filmpje ter ondersteuning van de blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.