Kenniscafé snijdt zich in de vingers

Hoe ironisch is het als er op de school voor journalistiek een bijeenkomst is over ‘afspraken maken voor een live-interview’, waarbij niet is afgesproken dat er niet gefilmd mag worden? Het gebeurde bij het Kenniscafé aan de school voor journalistiek waar een aantal prominente gasten de al klaargezette camera’s weghoonden.

Tijdens het debat spraken Oscar van Gelderen (Uitgever Lebowski), Niels Wensing (hoofdredacteur Avro Radio) en Dieuwke Wynia (eindredacteur DWDD) over afspraken die normaal juist wel of niet gemaakt worden voordat een openbaar interview werd opgenomen. Drie camera’s stonden klaar om het debat op te filmen. Een camera voor de gasten, een camera voor de presentatoren en een losse beweeglijke camera. De organisatie van Kenniscafé had de drie gasten echter niet laten weten dat het debat opgenomen zou worden. De camera’s moesten dus weer worden opgeborgen.

Voorwaarden
Het is logisch dat je je wilt voorbereiden als er camera’s staan. Bovendien kun je niet meer ‘off the record’ spreken als je weet dat er camera’s staan te draaien. De gasten legden uit wat de slag om de gast was. Als een belangrijk persoon al bij De Wereld Draait Door had gezeten, was een optreden daarna bij Pauw en Witteman van veel minder waarde dan normaal. Maar aan de andere kant zouden gasten ook voorwaarden stellen. Zo zou het geen toeval zijn dat Maxime Verhagen eens als enige gast aan tafel zat bij Pauw en Witteman. “Er zijn veel voorwaarden gesteld, er is nu geen mogelijkheid tot discussie” twitterde André Rouvoet.

Column
Lector Ad van Liempt besprak de onderhandelingen voorafgaand aan interviews in een column die hij tijdens het debat voordroeg. Deze column is terug te vinden op de site van HuMedia

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.