Klein stukje Utrecht in Parijs

In de wereldstad Parijs is de komende maanden een klein stukje uit ons stadje te vinden. Bij een bezoek aan Centre Pompidou staat de Nederlandse kunststroming ‘De Stijl’ nu centraal. Op de bovenste verdieping van het bijzondere gebouw, staat een maquette van een plek waar elke Utrechter vaak achteloos langsfietst of rijdt. Waar toeristen staan te fotograferen tussen de grote groep studenten op weg naar University College. Het Rietveld Schröderhuis.


Samen met de kunst van onder andere Mondriaan en Theo van Doesburg, staat de maquette van het huis en de bekende stoel op de expositie. Ook zijn

er overal Nederlandse tijdschriften, boeken en brieven te zien. De foto’s die ik hiervan maakte, zijn hieronder in de slideshow te zien. Bezoekers uit de gehele wereld storten zich op de vertaalde teksten en werktekeningen.

Kunstbeweging

De expositie legt weer even de nadruk op deze Nederlandse kunstbeweging uit de jaren twintig. De kunstenaars van en architecten van De Stijl maakten

minimalistische kunst, met rechte lijnen, primaire kleuren, zwart, wit, en grijs. Op deze manier zou er orde ontstaan.

Rietveldjaar

Maar niet alleen in Parijs is aandacht voor de Utrechtse kunstenaar. Vanaf 24 juni 2010 is het Rietveldjaar ingegaan in Utrecht. Een manier

om wat meeraandacht te geven aan zijn kunst, en hem te verbinden met de stad. De expositie in Centre Pompidou duurt tot 21 maart, maar voor Rietveld hoef je natuurlijk niet naar Parijs. Een bezoekje aan het centraal museum of eens afstappen van die fiets, en kijken wat voor bijzonders onze stad eigenlijk heeft, is veel makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.