Lesstof in Comic Sans wel of niet beter te onthouden?

Het is aanstotelijk, kinderachtig en je kan het eigenlijk niet serieus nemen. Comic Sans. Een groep onderzoekers aan de Princeton University heeft iets interessants ontdekt: lesstof dat in Comic Sans is geschreven wordt beter onthouden. Althans dat beweert NRC Next. Na enig onderzoek op het web blijkt dat zij het bericht verkeerd hebben vertaald/overgenomen.

De onderzoekers geloven dat het presenteren van informatie op een manier die moeilijk te verteren is inhoudt dat de betreffende persoon zich meer moet concentreren. Dit leidt tot betere verwerking en uiteindelijk het beter onthouden van de informatie.

Volgens de onderzoekers kunnen scholen de resultaten van hun scholieren enorm boosten door gewoonweg het lettertype van de lesstof te veranderen.

“Everyday psychologists are showing that seemingly insignificant factors can have big effects on how we process and retain information. The fact that we can improve learning… with an intervention that costs no money and takes basically no effort to implement means that we can potentially improve education quickly and cheaply.”

Connor Diemand-Yauman, leider van de studie.

Het onderzoek
Het was de bedoeling een soort van biologieles te recreëren. De 28 vrijwilligers kregen negentig seconden om een lijst van zeven kenmerken van drie verschillende soorten buitenaardse wezens te onthouden.

De deelnemers werden vervolgens gedurende een kwartier afgeleid. Daarna werd getest hoeveel zij zich herinnerden van de eerder gegeven lijst. Het resultaat was dat de deelnemers gemiddeld veertien procent meer herinnerden met het ‘moeilijke’ lettertype. Wellicht een idee om alle school- en studieboeken te vervangen door boeken met ‘moeilijk’ leesbare lettertypes.

Foto: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.