Liefde voor de waterpijp

Het roken van sigaretten is slecht. Heel slecht zelfs. Maar dat wisten we allemaal natuurlijk al. Wellicht een troost voor rokers: het is bij lange na niet zo slecht als het roken van waterpijp. Verschillende onderzoeken hebben dit uitgewezen.

 

De fruitige aroma’s die vrijkomen bij het roken van waterpijp wekken de indruk dat het helemaal niet zo slecht is. Misschien zelfs gezond. “Het is toch gemaakt van fruit”, heb ik iemand wel eens horen zeggen, toen hij het gebruik van waterpijp probeerde goed te praten. Mijn schokkende blik gaf hem gelukkig het gevoel dat hij eerst even moet nadenken, voordat hij zijn mond opentrekt.

Belachelijk natuurlijk. We weten allemaal wel beter. Maar hoeveel weten we nu beter? Ik houd van een waterpijpje op z’n tijd. Sfeer, gevoel, geuren. Heerlijk. Een klein lichtelijk gevoel in je hoofd en even alles en iedereen om je heen vergeten. Fantastisch. Totdat ik werd wakker geschud door wat schokkende cijfers die ik op het web ben tegengekomen.

“De rook van een waterpijp geeft evenveel CO-vervuiling als 17 tot 52 sigaretten en evenveel teer als 27 tot 102 sigaretten”

Vlaamse Vereniging voor Respiratioire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT).

Verslaving?
Ik ben als de dood voor de dag dat ik naar het ziekenhuis moet voor controle van mijn longen. Een verslaving zou ik het niet noemen: ik kan makkelijk zonder. Maar of ik dat wel wil is een andere vraag: ik blijf het gewoon lekker vinden. Met andere woorden: ik trek mij uiteindelijk toch niets aan van die cijfertjes.

Gaat je rook- of waterpijp verslaving wel te ver, bezoek dan eens het CrisisCare centrum in Amsterdam.

Grotere kaart weergeven

Een gedachte over “Liefde voor de waterpijp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.