Moderne Hekserij

Nee, net zoals vroeger vliegen ook moderne heksen niet op bezems, dragen ze nog steeds geen punthoeden en eten ze al helemaal geen baby’s. Ondanks het feit dat de heksenvervolging al eeuwen geleden eindigde, lijkt het clichébeeld van de heks zelf nauwelijks te zijn veranderd. Maar hoe ziet de moderne hekserij er dan wel precies uit?

Ten eerste wordt het nog maar weinig aangeduid met hekserij, maar staat het vooral bekend als Wicca. Wicca is in feite een natuurreligie waarin de Aarde en de Maan, gesymboliseerd door ‘De Godin’ en de bevruchting van de aarde en de jaarcyclus, gesymboliseerd door ‘de God’, centraal staan. Deze aspecten worden gevierd tijdens zogeheten jaar- en maanfeesten, waarbij aanhangers van de wicca bijvoorbeeld in kleine of grote groepen de natuur in gaan om de cyclussen in het jaar te vieren.

Ontstaan

De moderne wicca werd pas populair na de Tweede Wereldoorlog, toen de Engelsman Gerald Gardner de religie met teksten onder de aandacht van het grote publiek wist te brengen. Wicca vertoont kenmerken van onder meer oudere religies en folklore, maar is voor het overgrote deel zeer modern.

Inwijding

“Ik ben geboren als heks”, zo vertelt hogepriesteres in de wicca Joke Lankester aan Campustalk. “Maar pas later ben ik op zoek gegaan naar de mensen die mij in de wicca konden inwijden.” Wicca word je overigens niet zomaar; de inwijding vindt plaats in een zogeheten coven. Deze covens komen regelmatig samen om bijvoorbeeld de Godin te eren. Aan het hoofd hiervan staat een Hogepriesteres, met naast haar soms een Hogepriester. Ook in Utrecht zijn er covens te vinden, zoals de coven van Lankester

CampusTalk zendt binnenkort een item uit over wicca in Utrecht. Mis het niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.