No Diggity (No Doubt)

Muziek is mooi. Maar muziek heeft ook iets te melden. “Fuck the Police” (artiest: NWA) heeft een duidelijke boodschap, evenals “I Believe I Can Fly” en “I Can’t Sleep Baby” (beide van R. Kelly). Maar wat bedoelde de groep Blackstreet in godsnaam met No Diggity? Een zoektocht…

Voor de oorsprong van het woord diggity moeten we terug naar 1988, locatie: Virgina State University. Op deze plek vond de eerste ontmoeting plaats tussen rappers Skoob en Dre, die al gauw samen zouden gaan optreden onder de naam Das EFX. Skoob en Dre ontwikkelden een snelle, machinegeweerachtige raptechniek waarbij ze woorden verlengden door er een iggity-variant voor of achteraan te plakken. No doubt werd dus “No diggity doubt”, I love you werd “I liggity love you” en The rent is too damn high werd “The riggity rent is too diggity damn high”.

No diggity vond zijn weg in het alledaags taalgebruik van de jonge Amerikaan als prima vervanging voor het erg ouderwetse no doubt (vertaling: geen twijfel mogelijk). Producer Teddy Riley (ooit een grootheid in de R&B-wereld) pikte de uitdrukking op en smolt het om tot een liedje voor zijn nieuwe groepje Blackstreet. Dr. Dre en Queen Pen op de beat, lekkere clip met houten poppen en je hebt een tijdloze meezinger te pakken.

De iggity-gekte zou een langzame dood zijn gestorven als komiek Dave Chapelle haar geen nieuw leven in zou blazen. Zo speelt hij een tiener die tegen zijn meisje de legendarische zin “I riggity realize that I liggity love you” zegt. Om het nog gekker te maken speelt hij president George W. Bush die aangeeft dat zijn Coalition of the Willing wordt versterkt door het land Riggity-Row. En tot slot deed hij nog iets met de teksten van Das EFX in een journaal-item, maar dat bewaren we nog even voor de presentatie hieronder.

Hieronder dus: een presentatie van de clips die je in ieder geval gezien moet hebben om dit verhaal nog enigszins te kunnen begrijpen. En natuurlijk om te genieten van een stukje muziek en humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.