Op zoek naar het licht

“De Nederlandse routebeschrijvingen gaan harder dan de Engelstalige”, vertelt Manon Vis vanachter de balie van Apollo Hotel Utrecht aan het Vredenburg plein. Het hotel fungeert als startpunt voor het Utrechtse lichtkunstproject Trajectum Lumen. Van zonsondergang tot middennacht vormt Trajectum Lumen een anderhalf uur durende stadswandeling langs verschillende lichtkunstwerken.

Een mooie reden voor toeristen om een nachtje in Utrecht te blijven. Althans, dat was de gedachte achter het project dat mede wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling. Maar ondanks dat het project in april al een jaar loopt, merkt Manon Vis daar nog niet veel van. “Er zijn maar weinig toeristen die speciaal hiervoor naar Utrecht komen. De route wordt vaker door Utrechters of andere Nederlanders afgelegd dan door toeristen. Voor toeristen die er toch al zijn is Trajectum Lumen slechts een leuke extra.”

Een van de kunstwerken onder een brug van de Oudegracht

3,5 miljoen
Het hele project kostte tot nu toe 3,5 miljoen euro en vormt een herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht. Het is de bedoeling dat Trajectum Lumen tot 2018 blijft bestaan; in dat jaar wil Utrecht Culturele Hoofdstad worden. Op het moment zijn het er nog maar 13, maar over twee jaar zal de route bestaan uit in totaal 25 kunstwerken.

Vanaf het Apollo Hotel loopt de route door de Zakkendragersteeg naar de Neudeflat, en langs de Ganzenmarkt naar het stadhuis. Vervolgens stuurt Trajectum Lumen je langs de Sint-Willibrordkerk naar de Janskerk. Daar moet even goed worden gepland, want het kunstwerk rondom de Janskerk is slechts eens in het half uur te bekijken. Wie ‘pech’ heeft moet wachten en een kopje koffie drinken in de buurt. Van de Janskerk wordt de route vervolgd naar de Pieterskerk.


Trajectum Lumen weergeven op een grotere kaart

Op zoek naar het licht
Even verderop, bij het elfde kunstwerk aan de Nieuwegracht ter hoogte van de Pausdam, is ineens weinig te zien. Ook Johan en Kirsten, die de route voor het eerst lopen, kijken zoekend om zich heen. “Zijn jullie op zoek naar het licht?” vraagt een fietsende voorbijganger. “Die is twee weken geleden per ongeluk opgevist toen de gemeente fietswrakken uit het water haalde.” “Jammer”, aldus Johan. “Maar we gaan gewoon door naar het volgende kunstwerk.” Johan komt uit Utrecht en hoorde van zijn broer over Trajectum Lumen. “Ik en Kirsten waren uit eten in de Zakkendragersteeg, en het leek ons wel leuk om de route eens te lopen.”

Op het Domplein zijn de groene verlichtingen van het volgende kunstwerk al te zien. Maar ook deze keer verloopt de timing niet zo soepel. De klok slaat negen, het moment dat de lichten van het kunstwerk voor de rest van de nacht doven. Gelukkig zijn de rest van de kunstwerken, dus ook de laatste bij de Buurkerk, nog tot middennacht te zien.

Of Trajectum Lumen echt goed zal zijn voor Utrecht als toeristische stad, dat moet de komende jaren nog maar blijken. Zolang de gemeente Utrecht de kunstwerken maar in goede staat houdt (en rustig in de gracht laat rondzwemmen), zullen de Utrechters in ieder geval wel blijven komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.