Politici misbruiken studentenprotest

Het lijkt zo’n sympathiek gebaar: de fractievoorzitters van de oppositiepartijen die opkomen voor het belang voor de studenten. Tijdens de grootschalige protestactie, vrijdag op het Haagsche Malieveld, lieten de kopstukken zich maar al te graag zien. Hebben de politici echt het beste voor met de Nederlandse student? Of speechen ze alleen om zieltjes te winnen?
 

Bekijk de slideshow
Met ferme taal lieten Alexander Pechtold van D66, Emiel Roemer van de SP en Job Cohen van de PvdA zich horen op het Malieveld. Krachttermen als “Dit pikken we niet” en “Dit laten we niet gebeuren” schreeuwden de politici de duidenden studenten goede moed in. De studenten protesteerden tegen plannen van het kabinet van CDA en VVD om langstudeerders een hoge boete te laten betalen. De studenten toonden zich fel tegen het plan, de politici gingen maar al te graag achter de nieuwe leiders van ons land staan. Naast de krachttermen viel vaak de datum ‘2 maart’. Juist: de dag waarop de oppositie een tegengeluid kan horen als er gestemd wordt voor de Provinciale Staten.

Mocht de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen nog steeds een afspiegeling is van de mening van Nederland, dan heeft de oppositie ook een meerderheid in de Eerste Kamer. Dat kan problemen opleveren voor het kabinet, omdat kabinetsplannen gedwarsboomd kunnen worden.

Waarom laten zoveel kopstukken zich zien tijdens de studentenprotesten? Allicht zijn de coalitiepartijen het echt niet eens met de voorgenomen regeringsplannen, maar toch bleek vrijdag ook een heel ander doel van de partijen: zieltjes winnen voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart. De doorgaans vrij onbelangrijk geachte verkiezingen zijn hot-item nu het kabinet op jacht moet gaan naar een meerderheid in de Eerste Kamer, waarvan de leden tijdens deze verkiezingen indirect worden gekozen. De oppositie wil dat uiteraard tegengaan om zoveel mogelijk regeringsplannen de kop in te drukken. Naast verschillende argumenten om langstudeerders toch niet aan te pakken, was ‘laat je horen in maart’ een veel gehoorde leus. Geen enkele ‘oppositiepoliticus’ liet op het grote podium of na afloop aan de pers doorschemeren dat een flink aantal stemmen erg gewenst is tijdens de stembusgang. Daardoor leken de studentenverkiezingen meer een ordinaire verkiezingsstunt van de oppositie. Politici uit het kabinet waren niet vertegenwoordigd, Rutte nam de protesten slechts ter kennisgeving aan. 

Zouden de oppositiepartijen de kabinetsplannen ter aanpak van de langstudeerders echt naast zich neerleggen als de partijen na de verkiezingen een meerderheid krijgen in de Eerste Kamer? Of wordt er toch nog ingestemd met de voorgenomen plannen. Het zal moeten blijken. Uiteraard: op 2 maart. Gaat u ervoor naar de stembus? 

  

Job Cohen: op zoek naar de stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.