Studenten vechten voor stufie

Sinds de studentenprotesten in de jaren 60 zijn er niet meer zoveel studenten als vandaag in verzet gekomen. De opstand van de studenten is uitgebroken door de aankondiging van drastische bezuinigingen. Vanmiddag stonden zo’n 15.000 studenten op het Malieveld in Den Haag om de huidige regering aan het verstand te brengen dat bezuinigen op het onderwijs de doodsteek voor onze kenniseconomie is.

Halbe Zijlstra (staatssecretaris vanonderwijs) heeft rond drie uur een toespraak gehouden, die eerst werd beantwoord met een doodse stilte, gevolgd door een oorverdovend fluitconcert. Zeilstra, die vandaag ook zijn verjaardag viert, zei ook geen verjaardagsliedje te hebben verwacht. Of deze manier van actie voeren ook maar enig effect heeft op de plannen van het kabinet is de vraag. Als wordt gekeken naar eerdere studentenprotesten is te zien dat het vaak weinig uithaalt. Ook Halbe Zijlstra heeft van te voren al te kennen gegeven, dat de studenten vrij zijn om te protesteren, maar dat hij zijn plannen er niet door zal wijzigen.

Plannen

In het kort de bezuinigingen die het huidige kabinet van plan is op het Hoger Onderwijs toe te passen: studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen, moeten een boete van 3000 euro per jaar betalen. Bij meer dan één jaar uitloop van de studie moet de student 5000 euro collegegeld gaan betalen. Als laatste moet de student gaan lenen als deze een master wil gaan volgen. Nu ontvangt men daarvoor nog studiefinanciering. Lodewijk Berkhout, voorzitter van de ASVA (Algemene Studenten Vereniging Amsterdam) over de plannen van de regering: “Zij slacht de kip met de gouden eieren”.

Een impressie van het studentenprotest van vrijdag 21 januari 2011

Een impressie van de bezetting van het Maagdenhuis in 1969

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.