Vilans volgt dementerenden op de voet

Het zal niet de eerste keer zijn: een dementerende die na een ommetje de weg naar huis niet meer weet. Driekwart van de thuiswonende dementerenden gebeurt het wel eens. Een probleem waar tot voor kort weinig aan te doen was, maar redding is nabij.

Vilans, het Utrechtse kenniscentrum voor langdurige zorg gaat dementeren de komende tijd letterlijk op de voet volgen. Het kenniscentrum start een test waarbij dementerenden gevolgd worden door middel van een gps-chip. Deze chip, die ook gebruikt wordt voor navigatiesystemen zoals TomTom en Navigon, wordt bij de dementerende ouderen vastgemaakt aan kleding.

Chip
De gps-chip moet ervoor zorgen dat de ouderen gemakkelijk teruggevonden kunnen worden. Alzheimer Nederland en het Landelijke bureau vermiste personen pleiten al langer voor een dergelijk systeem.

Het is niet de eerste keer dat Vilans een gps-systeem gaat testen. Amper twee jaar geleden testte Vilans in opdracht van de provincie Utrecht vijf op de Nederlandse markt beschikbare GPS-producten. De algemene conclusie was dat de producten toen nog niet betrouwbaar genoeg waren en nog onvoldoende bruikbaar.

Beschikbaarheid
De nieuwe test zal tot april duren. Vilans test vooral de beschikbaarheid van het gps-product in Nederland en gaat in zowel stedelijke als bosrijke omgeving bekijken of de gps-chip naar behoren werkt.

Een gedachte over “Vilans volgt dementerenden op de voet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.