Weggeven maakt gelukkig

Met haar weggeefwinkeltje aan de Zonstraat 106 spaarde Annelies Potuyt voor een busje voor een dorp in Gambia. Mensen konden spulletjes achterlaten die ze niet meer nodig hadden of juist iets uitzoeken wat ze wél nodig hadden. In ruil voor wat kleingeld. Zo spaarde Annelies meer dan tweeduizend euro bij elkaar, om het vervolgens weer weg te geven. “Gewoon, omdat ik het leuk vindt”, beargumenteerde ze zelf. Maar zit hier niet meer achter?

Elizabeth Dunn van de Universiteit van Brits Columbia zegt dat weggeven gelukkig maakt. Door onderzoek is zij erachter gekomen dat waaraan mensen hun geld geven zelfs belangrijker is dan hoeveel zij hebben om weg te geven. Zelfs de kleinste aanpassing in het uitgavepatroon kan naar een gelukkiger leven leiden.

En niet alleen de weggever heeft baat bij zijn acties. Zo kunnen de bewoners van Tumani Tenda (het dorp waarvoor Annelies aan het sparen was) nu met een busje hun groente en fruit naar de markt brengen. En als er iemand ziek is, hoeft diegene niet op een ezel naar de dokter. Weggeven maakt dus niet alleen gelukkig, het kan levens redden.

Tumani Tenda:

Tumani Tenda weergeven op een grotere kaart

Kijk voor een verslag van Annelies Potuyt en haar weggeefwinkeltje op maandag 14 maart naar een nieuwe aflevering van CampusTalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.