50 jaar gastarbeiders in Utrecht

In de jaren ’60 kwamen de eerste Marokkaanse gastarbeiders naar Utrecht. In eerste instantie was het de bedoeling dat ze alleen zouden werken, om vervolgens na een paar jaar terug te gaan naar Marokko. Inmiddels hebben ze een familie gesticht in Utrecht en zijn ze niet van plan terug te gaan. Over al deze gastarbeiders is de tentoonstelling ‘Hier ben ik thuis, 50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht’ geopend.

Bezoekers kunnen op de tentoonstelling verschillende beeldmateriaal zien van de eerste gastarbeiders in de stad. Zo zijn er oude foto’s van de eerste generatie Marokkanen en Turken. De eerste gastarbeiders in Utrecht waren echter geen Marokkanen of Turken. In 1960 kwamen de eerste Italianen naar Utrecht om te werken. Twee jaar later kwam de eerste Marokkaanse gastarbeider naar de stad. Veel van de gastarbeiders kwamen in de metaal en de bouw. Omdat ze de Nederlandse taal niet machtig waren, moesten ze dit soort werk doen.

Inmiddels wonen er meer dan dan 40.000 gastarbeiders in Utrecht, waarvan het meerdendeel uit Marokko afkomstig is. De Italianen hebben in de loop der jaren hun dominante positie verloren. Toch kunnen ze met ‘trots’ zeggen dat ze de eerste gastarbeiders in Utrecht waren.

De eerste gastarbeider in Nederland:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.