Dansen naar de pijpen van het orgel

Kantklosser, papierschepper, parlevinker het zijn allemaal ambachten die uitsterven. Maar er zijn ook oude ambachten die nog wél zaken doen, zoals ‘de orgelman’. Eén orgel houdt de makers een flinke tijd zoet. Dat kan ook haast niet anders, het zijn enorme instrumenten. Neem het grote Bätz-orgel in de Dom: met bijna 3700 pijpen ben je even aan het stemmen….

Alleen al aan Bätz kan een gezelschap van 7 kenners af en aan een jaar restaureren, een stemmer neemt voor dit gevaarte een week de tijd! Ook de ‘kleine’ orgeltjes vragen tijd en aandacht, of het nou om ontwerpen, restaureren of stemmen gaat.

Een orgel is eigenlijk de baas over zijn maker. Elk instrument ziet er weer anders, in zijn omgeving en interieur passend, uit. Als ontwerper en maker mag je nooit je eigen smaak op een orgel uitoefenen, je danst dus eigenlijk naar de pijpen van het instrument…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.