Een kasteel herrijst waar een paleis komt te staan

Het duurt nog even voordat het af is, maar de bouwwerkzaamheden rondom Muziekpaleis Vredenburg zijn in volle gang. En dat brengt een wel heel opmerkelijke vonst met zich mee: langzamerhand herrijzen de fundamenten van een eeuwenoud kasteel op het bouwterrein. Daar waar ooit een paleis komt te staan.

Het kasteel werd in 1529 in opdracht van Landsheer Karel V gebouwd en werd in 1532 voltooid, wat behoorlijk rap was in die tijd. De bedoeling van de bouw van het kasteel was om de stad beter te kunnen beschermen. Lang heeft het kasteel niet bestaan. In 1577 werd deze afgebroken door de Utrechters zelf. Het kasteel werd gehaat en tot de grond afgebroken, het puin in de gracht gegooid. Van zowel de gracht als het kasteel was vrijwel niets meer over. Alleen de westmuur bleef eenzaam overeind staan.

En daar waar het kasteel stond, wordt nu het spiksplinter nieuwe Muziekpaleis Vredenburg gebouwd. Omdat de fundamenten slechts enkele centimeters onder de straatstenen liggen, is het niet wonderlijk dat ze zichtbaar worden met de bouw van het nieuwe paleis voor muziek van Utrecht.

Volgens de plannen van de gemeente Utrecht wordt een deel van de oude kasteelmuur geïntegreerd in het nieuwe Muziekpaleis. Zodat een stukje Utrechtse geschiedenis straks voor iedereen zichtbaar is.

Eerder werden op de bouwput skeletten gevonden uit de tijd van Kasteel Vredenburg. Een filmpje van RTV Utrecht is hieronder te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.