Leidsche Rijn binnenkort getto?

De in aanbouw zijnde wijk van Utrecht, Leidsche Rijn, zou wel eens kunnen veranderen in een getto, daarvoor waarschuwen sociologen in het AD. De wijk mist belangrijke voorzieningen en de gemeente investeert te weinig in veiligheid, waardoor hoogopgeleiden op termijn de wijk zullen verlaten.

Bij de bouw van de vinex-wijk wordt volgens Frits Spangenberg te weinig rekening gehouden met oudere jongeren. Hierdoor ontstaan er problemen, zo moet de politie regelmatig optreden voor woninginbraken, geweld en overlast.

In de vinex-wijken, zoals Leidsche Rijn, wordt er voor gezorgd dat de bewoners een mix van de bevolking weerspiegelen, maar deze mix voorkomt niet per definitie dat de buurten in verval raken. Naast de voorzieningen voor jongeren, voorlopig mist de wijk ook zijn beloofde eigen centrum. Inwoners van Leidsche Rijn moeten hierdoor alsnog naar de binnenstad van Utrecht, om te kunnen winkelen.

 Voor een deel van de (rijkere) inwoners van Leidsche Rijn, zal de keuze om uit de wijk te verhuizen snel gemaakt zijn. De nieuwbouwwijk voldoet immers niet aan zijn verwachtingen van open en ruim wonen. En het kan zeker niet op tegen de voorzieningen die de binnenstad wel te bieden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.