Sport verbroedert, maar is niet blind voor verschillen

Acht miljoen mensen zijn wekelijks actief met sport, zowel als sporter of vrijwilliger. Het sportveld is een ontmoetingsplaats voor verscheidene culturen. Hier worden verschillen bevochten, maar tegelijkertijd heerst er een gevoel van solidariteit. Het is de plek waar je van elkaar kunt leren en aan kracht kan winnen.

Dit is de conclusie van de Utrechtste onderzoekers Paul Verweel en Marlies Wolterbeek van de Universiteit- en Hogeschool Utrecht. Zij schreven hun bevindingen in het boek De alledaagse kracht van de sport. Bij sport draait alles om identiteit, in het bijzonder bij voetbal. ‘Wanneer de verschillende sportverenigingen, met hun verschillende identiteiten, vervolgens tegen elkaar spelen komen de spelers erachter dat vooroordelen niet kloppen en dat alle verenigingen iets gemeen hebben: een passie voor sport. Deze passie verbindt ondanks, en misschien wel dankzíj de onderlinge verschillen,’ aldus Verweel.

Geld maakt het verschil
Naast de verschillen, verbroedert sport ook. Een voorbeeld hiervan is de Utrechtse voetbalvereniging De Rivierenwijkers, vernoemd naar de gelijknamige wijk, waar in de kantine zowel André Hazes als Turkse muziek wordt gedraaid. Uit het onderzoek blijkt dat niet de religieuze achtergronden een rol spelen op het veld, het zijn vooral de sociaal-economische achtergronden die de verschillen groter maken. Verweel: ‘Veel allochtone spelers hebben ouders die niet het geld en de middelen hebben om hun kinderen met de auto bij wedstrijden te halen en te brengen en om in de kantine geld te spenderen. Dat zet nogal eens kwaad bloed bij andere, autochtone ouders.’

Woensdag 2 maart wordt het boek aangeboden aan Richard Krajicek. Dit ter gelegenheid van de opening van de voetbalkooi bij VV Hoograven in Utrecht.

Beluister ook het interview met Paul Verweel over dit onderwerp met het programma Casa Luna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.