Sterke xtc-pillen ook in Utrecht

Ook Utrecht ontkomt niet aan de landelijke golf van sterke xtc-pillen meldt Peter van Dijk, drugsonderzoeker van het Trimbos-instituut. “Pillenmarkten zijn nationaal, misschien zelfs nog wel breder. Lokale verschillen zijn er niet, dealers verkopen allemaal hetzelfde.”

Over Nederland gaat op het moment een golf van sterke xtc-pillen. Dat wil zeggen, pillen die een grotere dosis MDMA, de werkzame stof, bevatten. Het ANP berichtte eind januari dat de gemiddelde dosis van deze stof, zo’n 80 milligram, nu in een kwart van de pillen boven de 140 milligram ligt.

Hoeveel milligram werkzame stof een lichaam aankan, verschilt per persoon. Onder andere het gewicht van de gebruiker speelt hierbij een rol. Maar de meeste consumenten zijn goed geïnformeerd over de pillen die ze gebruiken, meent van Dijk “Ze weten hoe ze ermee om moeten gaan. Alleen in levensgevaarlijke situaties geven wij een formele waarschuwing. Maar de situatie is nu niet bedreigend.”

Het Trimbos-istituut is onderdeel van een breed netwerk: verslavingszorg, onderzoekscentra en organisaties van evenementen(b.v. het Utrechtse ‘Trance Energy’). Iedereen houdt elkaar op de hoogte van veranderingen op het gebied van verslavende middelen.

Landelijk worden de zogenaamde veranderingen in drugsgolven bijgehouden door lokale testcentra. In Utrecht biedt Centrum Maliebaan bijvoorbeeld de mogelijkheid om tijdens een soort spreekuur harddrugs te laten testen. Anoniem. “Jaarlijks worden er landelijk zo’n 10.000 samples getest, waarvan bijna de helft xtc-pillen”, zegt van Dijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.