Vastklampen aan stemwijzers

Woensdag 2 maart vindt een deel van stemrechtig Nederland zijn weg naar de lokale stembussen. Ditmaal is het aan ons de leden van provinciale staten te kiezen. Ter voorbereiding worden de stem- en kieswijzers weer ingevuld om tot een stemadvies te komen. Een aardige dienst, waar niet het minste commentaar op gegeven wordt.

Eerder deze maand uitte D66 bezwaren tegen StemWijzer. De partij was het niet eens met de manier waarop de standpunten van partijen werden weergegeven. Wouter Koolmees vond destijds dat bepaalde stellingen een compleet verkeerd beeld van een partij gaven, en nam hierbij onder andere de VVD als voorbeeld.

Ook Marcel van Assen, docent Methodiek aan de Universiteit van Tilburg is niet hopeloos verliefd op de objectiviteit van stemwijzers. De bij de vragen behorende plaatjes zouden de kiezer in bepaalde politieke richtingen kunnen duwen, zo valt te lezen op de website van Omroep Brabant.

Een verontrustend gegeven is dat, volgens een onderzoek gedaan door politicoloog Martin Rosema blijkt dat de helft van de zwevende kiezers het advies van degelijke websites opvolgden. Zijn devies: “Kieswijzers vormen een hulpmiddel, maar het is geen stempolitie.”

Het invullen van dergelijke -wijzers is vrij eenvoudig. Als bezoeker geef je bij een aantal gegeven stellingen aan in hoeverre je het hier wel of niet mee eens bent. Het uitslagscherm heeft de vorm van een ranglijst. Op de eerste positie de partij waar je het meest bij ‘past’, onderaan de partij die het minst bij je ‘past’.

Erg handig van de -wijzers is dat je als gebruiker overzichtelijk de antwoorden van alle partijen op de stellingen kunt zien en deze met elkaar kunt vergelijken om zo tot een weloverwegen mening te komen.

Stemwijzer provinciale staten Utrecht 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.