Zweten is weten

Iedereen die wel eens in een doorsnee Utrechts Chinees restaurant een bordje Foe Yong Hai wegtikt kent hem: de eenzame corpulent in de hoek. Hij besteld minstens drie gangen en drinkt overal bier bij. Hij vraagt de serveerster obvious vragen: “komt u uit China?”. Wat is het aan hem dat ons zo vult met afkeer? Het is omdat hij zweet tijdens het eten. Eetzweet. Het parelt van zijn voorhoofd recht zijn bami in. 

Zweten bij het eten komt vaak voor. Niet alleen bij dikke mannen, ook bij andere mensen. Zweten kan ook een allergische reactie zijn op iets wat je eet. Sommige mensen gaan enorm zweten als ze zure voedingsmiddelen eten. Een stuk fruit bijvoorbeeld, een zure appel of grapefruit. Het gaat dan om de zuren die in het product zitten, dus ook suikers in energiedrank of cola kan zweetuitbarstingen doen ontstaan. Ook van drop kan je gaan zweten. Zoete of zoute drop maakt niet uit. Glycyrrhizine, het belangrijkste bestanddeel van zoethout en dus van drop, werkt vochtafdrijvend. Dus ga je zweten.

Een goede deodorant werkt vaak voldoende om zweetlucht te voorkomen. Maar ook wat je eet en drinkt bepaalt de geur van je zweet. Uien, knoflook, pepers, scherpe kruiden en kool kunnen je zweet extra odeur geven. Als je een avond stevig gedronken hebt kun je de dag daarna ook rekenen op klotsende oksels. ‘Bierzweet’ heet dat in de volksmond.

Wil je meer lezen over het hoe en waarom van zweten? Kijk hier

Met extra uitjes graag. Bron:petisurance.com

 op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.