Sterrenkijken voor gevorderden

Als amateursterrenkundige kun je natuurlijk op een heldere avond buiten op je rug gaan liggen. Misschien dat je op een goede avond zelfs het steelpannetje kunt vinden.
Maar na een keer of 15 ben je daar natuurlijk ook op uitgekeken. Het wordt al een stuk professioneler als je in de speelgoedwinkel een telescoop gaat kopen. Maar je bent helemaal een kick-ass sterrenkundige als je zelf een telescoop maakt.

Maar als je echt goed naar sterren wil kijken in Utrecht dan moet je in Sonnenborgh zijn. Daar zijn vijf telescopen waarmee je uitstekend Jupiter, Venus en Mars  kan bekijken. Als je niet zelf door een lens kan koekeloeren, dan zijn er daar ook spectaculaire foto’s te zien. Zelfs het recent ontdekte sterrenstelsel UDFy-38135539 is op een van op beelden te vinden. Alhoewel je vanuit Utrecht een behoorlijk eind het universum in kan kijken, is er natuurlijk altijd baas bovenbaas. De Large Binocular Telescope in Arizona is de grootste telescoop ter wereld. De instalatie heeft een nevelstelsel ontdekt die 7 miljard lichtjaar van onze aarde ligt. Dat is 210000000000000 kilometer weg. Het moge duidelijk zijn dat je zo’n apparaat niet zelf thuis kan bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.