Ruzie op volkstuinen

Steeds meer mensen willen af en toe de drukke stad ontvluchten en nemen een volkstuin. Voornamelijk jonge gezinnen uit de stad rukken op naar de groene gedeeltes van Utrecht. Maar dit gaat niet altijd zonder problemen. Regelmatig ontstaan er discussies tussen de oude en nieuwe garde over de regels hoe je het beste kunt tuinieren.

De grootste problemen ontstaan doordat de oude tuinders graag zien dat de nieuwkomers kaarsrechte stukken grond omploegen en om de tien centimeter een prei of een bloemkool planten. De nieuwkomers nemen het niet zo nauw met de ‘ regels’ en maken er een natuurtuin van. Onder het motto ‘ we laten de natuur zijn gang gaan’. Alle dieren zijn welkom en het maakt niet uit of de sla opgegeten wordt of niet. Het moet ‘leven’ in de tuin.

Slangen

Nieuwkomer Paul van volkstuinencomplex De Driehoek (website binnenkort in de lucht) hoopt zelfs op ringslangen. ‘ Ik help de dieren en planten een beetje op weg. Ik hoop hierdoor zo veel mogelijk dieren naar mijn tuin te lokken. Af en toe heb ik ergens een slaplantje of een prei geplant, maar bij zal je zeker geen rechte rijtjes met aardbeienplanten of viooltjes zien. Integendeel, ik zou het wel leuk vinden als er een paar slangen komen.’

Wachtlijst

Toch hoeven de opa’s niet bang te zijn dat de tuinen snel zullen veranderen. Je moet namelijk maar liefst anderhalf tot twee jaar wachten voordat je lekker kan gaan tuinieren. De wachtlijsten zijn enorm. Tegen die tijd zullen de meeste wel zijn afgehaakt.

Wilt u meer weten over tuinieren? Kijk dan op de website: www.avvn.nl
Volkstuinencomplexen in Utrecht weergeven op een grotere kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.