Al vijf jaar oud: Twitter

Het is sinds vandaag niet alleen lente, ook de social mediawebsite Twitter is vijf jaar oud geworden. In die relatief korte periode heeft de site behoorlijk wat invloed gekregen op onder andere de nieuwsvoorziening. Daarnaast melden veel twitteraars aan hun volgers, met een berichtje van maximaal 140 tekens, wat zij op dat moment aan het doen zijn.

Het is sinds een paar maanden erg onrustig in de Arabische Wereld en deze onrust is mede mogelijk gemaakt door websites zoals Twitter. Met tweets, zoals de berichten op Twitter heten, worden steeds weer duizenden mensen opgeroepen om te demonstreren tegen de huidige politieke situatie. Indirect heeft Twitter er dus voor gezorgd dat dictators als Ben Ali en Mubarak van het toneel zijn verdwenen. Bovendien hebben de demonstraties zich als een olievlek over de Arabische wereld verspreid. De demonstraties lijken in Libië zelfs tot een oorlog te hebben geleid.

In Nederland gebruiken bijna twee miljoen mensen de website. Het grootste gedeelte van hen gebruikt de site vooral voor het volgen van hun vrienden. De groei van de site ontstond in Nederland vooral, toen bleek dat Twitter sneller was dan de ‘oudere’ media. In februari 2009, toen een vliegtuig van Turkish Airlines neerstortte bij Schiphol, waren de eerste verslagen te lezen op de microblog-site.

Ook de politiek heeft het medium helemaal gevonden. Bij de provinciale verkiezingen maakten bijna alle politieke partijen (bijvoorbeeld: VVD, GL, D66) gebruik van Twitter, om hun standpunten te verkondigen.

Of je Twitter nou geweldig vindt of niet, de social media spelen een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Het is niet meer weg te denken.

Voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met Twitter, een instructiefilmpje over het gebruik van Twitter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.