Beter een vogel in de hand, dan zestigduizend in de lucht

Hooggraven is een (tijdelijke) publiekstrekker rijker: sinds een paar weken vliegen er tienduizenden spreeuwen boven de Utrechtse wijk. De spreeuwen vliegen in een grote zwerm, die elke keer van vorm verandert.

Deze week bereikte het fenomeen ook de landelijke media, die hier massaal op doken. Ook vogelspotters trekken massaal uit naar de Utrechtse wijk om de zwerm met eigen ogen te zien en vast te leggen op foto- of videocamera.

Bewoners van Hooggraven zijn minder blij met de spreeuwenwolk. De wijk is bezaaid met spreeuwenpoep en de vogels zorgen ook nog eens voor geluidsoverlast. Inmiddels zijn er verschillende meldingen binnengekomen bij het Wijkbureau over poep- en geluidsoverlast. Wanneer de spreeuwen verder trekken is nog onduidelijk.

Spreeuwen leven het grootste deel van het jaar in grote groepen. De zwerm gaat pas uiteen wanneer het broedseizoen begint. In deze tijd trekken de spreeuwen zich in koppels terug om een nest te bouwen. Tegen het eind van de zomer voegen ze zich weer samen tot zwermen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.