Bezoek de Utrechtse inktpot met UFO

Visualiseer het reusachtige, indrukwekkende gebouw aan de rechterkant van het spoor als je vanuit het zuiden Utrecht CS komt binnen rijden. Die met die UFO op het dak. Hebbes? Dat is nou de ‘Inktpot’, het monumentale, voormalige NS-hoofdgebouw aan het Moreelsepark. Op 26 maart is de ‘Inktpot’ het startpunt van de Nationale Monumenten Estafette. Dat is een evenement dat dit jaar gehouden wordt ter gelegenheid van de 25e Nationale Monumentendag op 10 en 11 september.

Open huis
De estafette start 25 weken voor de Nationale Monumentendag en ieder weekend zal er een ander monumentaal pand in Nederland geopend zijn voor het publiek. De Inktpot bijt het spits af en is zaterdag 26 maart geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het gebouw verrees tussen 1918 en 1921 op het terrein van de voormalige buitenplaats Nieuweroord. De architect was spoorwegingenieur G.W. van Heukelom.

Limburgs bos
Het gebouw is 60 meter hoog en is het grootse bakstenen gebouw van Nederland. Voor de fundering en de vloeren zijn 21 kilometer spoorstaven gebruikt en voor het hele gebouw ca. 22 miljoen bakstenen, die gebakken zijn in twee speciaal daarvoor opgekochte steenfabrieken. Voor de 4000 kubieke meter eikenhout in het gebouw werd tevens een Limburgs bos gekocht.

Prorail
De meeste interieurelementen zoals de monumentale trappenhuizen, de vergaderzalen en de art-deco klokken, zijn behouden gebleven. Tegenwoordig is De Inktpot de hoofdzetel van ProRail, dat het gebouw volledig heeft laten restaureren.


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.