Burgeroorlog, ook in Ivoorkust

Ivoorkust is nog altijd verdeeld. De huidige crisis in het land verergert dit almaar. Na de verkiezingen op 28 november 2010 lijkt de situatie in Ivoorkust uit te lopen tot een burgeroorlog. Alassane Ouattara is de nieuwe internationaal erkende president van Ivoorkust, maar voormalig president Laurent Gbagbo weigert af te treden. Gbagbo claimt de macht door de steun die hij krijgt van het leger. Om de voormalige president zoveel mogelijk tegen te werken, roept Ouattara op tot een cacaoboycot in Ivoorkust. Een aanzienlijk deel van Gbagbo’s inkomsten bestaat uit belastinginkomsten uit de grondstof cacao.

Grootste cacaoproducent
Een klap in het gezicht voor de mondiale cacaohandel. Ivoorkust is verantwoordelijk voor 40% van de totale cacaoproductie wereldwijd. De crisis heeft onder meer geleid tot een cacaoprijsstijging van 23%. Hoewel er meer landen zijn die cacao produceren (zie wereldkaart onder), is Nederland een grote handelspartner van Ivoorkust. De Nederlandse cacao-import van alleen al Ivoorkust bedroeg in 2008 rond de 900 miljoen euro. Inmiddels heeft de Europese Unie de tegoeden bevroren van Ivoriaanse banken, cacaohavens en een staatsoliebedrijf.

Ivoorkust gepolariseerd
Al eerder, tussen 2002 en 2003 woedde er burgeroorlog in het West-Afrikaanse land. Het land is verdeeld in het islamitische noorden en het christenlijke zuiden. Laurent Gbagbo is al sinds 2000 president en vertegenwoordigt de christenlijke gemeenschap. Veel moslims voelen zich buitengesloten in de maatschappij, maar ook gediscrimineerd. Er heerst veel woedde nu Gabgo niet wil toegeven aan zijn verlies, na de presidentiële verkiezingen eind vorig jaar in november. Dit heeft tot veel geweld geleid van beide kanten.

VN: zeker vierhonderd doden

De Verenigde Naties lieten 17 maart weten dat inmiddels zeker 410 mensen om het leven zijn gekomen. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Dit meld Amnesty International. De situatie in Ivoorkust loopt steeds meer uit de hand en de burgers zijn bang. Vorige week protesteerden honderden aanhangers van Ouattara tegen de passiviteit van de Verenigde Naties. Ze zijn boos. Er is onbegrip voor het feit dat de VN wél in Libië ingrijpt, maar niet in Ivoorkust. “Er is geen olie in Ivoorkust, maar er zijn wel mensenlevens”, schrijft het NRC Handelsblad op 23 maart 2011.

Nationalisering cacao

Om zijn macht te behouden, heeft Laurent Gbagbo de cacaohandel genationaliseerd. Cacaoproducenten kunnen hierdoor alleen nog zaken doen met de staat.


Cacao producerende landen weergeven op een grotere kaart

 Food and Agriculture Organization and Worldwatch Institute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.