De nerts mag dood

In Vleuten is vorige week een man  opgepakt voor het bedreigen van nertsfokkers. Hij wordt er van verdacht dat hij de fokkers heeft opgebeld en uitgescholden voor ‘ lafaards, moordenaars en dierenbeulen’. Ook dreigde de Vleutenaar om de kinderen van de nertsfokkers iets aan te doen. De verdachte riskeert voor zijn actie een celstraf van maximaal twee jaar.  Dit allemaal terwijl de nerts er voor een dier bijzonder gemeen uitziet en dat vaak ook is. 

Nertsen zijn roofdieren en zo gedragen zij zich ook. Ze houden van bijten. Met hun scherpe tanden kunnen ze mensen ernstig verwonden. Als huisdier zou je nooit een nerts kunnen houden, volgens anti-bont vereniging Bont voor Dieren. Ze stinken, maken je huis kapot en eten je cavia op. De  Amerikaanse nerts die gebruikt word voor de pelsfok is namelijk een soort marter, net als de steenmarter en de bunzing, ook wel stinkende wezel genoemd. Die laatste soort staat er om bekend dat ze wel eens in een auto klimmen om de bedrading kapot te bijten en dat ze kippen roven uit hun hok.

De vals uitziende dieren vrijlaten uit een nertsfokkerij lijkt geen goed plan. Naturrlijk vinden ze het fokken van nertsen voor hun vacht afschuwelijk, maar omdat nertsen geen natuurlijke vijanden kennen, is het volgens Bont voor Dieren wél zo dat de natuur ernstig verstoord zou raken als er ineens tienduizenden extra nertsen rond zouden lopen.

In Nederland zijn er ongeveer 180 pelsdierenhouderijen met overwegend nertsen. Deze bedrijven zijn met name gevestigd in de Gelderse Vallei, Oost-Brabant en Noord-Limburg. Een gemiddeld bedrijf telt ruim 4000 moederdieren. De dieren worden gehouden op een dierenwelzijnsvriendelijke manier, geheel volgens de officiele Verordening welzijnsnormen nertsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.