Dirkje Kuik: een onbekende bekende

De naam Dirkje Kuik zegt niet iedereen wat. De een kan meteen vertellen wie deze bekende Utrechtse was, maar de ander haalt zijn schouders op. Toch was Dirkje meer dan alleen een bijzondere verschijning in de stad. De schrijfster en kunstenares was binnen de kunstwereld een grote naam. Haar huis aan de Oudekamp in het Museumkwartier werd een half jaar na haar dood tot museum omgedoopt.

Daar prijkt nog altijd haar lievelingsstoel. In de hoek van de woonkamer in het bijna pittoreske huisje. De stoel waar ze altijd in zat. Die haar tot koningin maakte van de kamer en waar de ongeschreven regel voor gold: hier zit alleen Dirkje op.

Dat weet haar beste vriendin, Leonie Uittenbogaard, maar al te goed. Zij waren 40 jaar lang bevriend. Tijdens ons bezoek aan de Oudekamp weet zij ons precies te vertellen hoe het was regelmatig bij Dirkje langs te komen en met name wat de stoel in het huis betekende.
 

 
Alles wat je zou verwachten van het huis van een echte kunstenaar. Al haar werk, haar laatste tekeningen en krantenknipsels liggen precies zoals zij deze voor haar dood had achtergelaten. Haar jasjes hangen nog over de stoelen en zelfs de dorre bloemen op haar bureau zijn in hun waarde gelaten. Het is alsof je even bij haar op bezoek komt, maar ze is er zelf niet.
 
Behalve het huis waar zij tot haar dood woonde, waren ook een aantal andere plekken in de stad van grote betekenis voor Dirkje Kuik. Ze heeft zelfs in Londen haar indruk achtergelaten. Volg hier Dirkje’s voetsporen.
 

Het leven van Dirkje Kuik weergeven op een grotere kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.