Een dode mus heeft ook rechten

Met een dood dier kun je een hoop leuke dingen doen. Je kunt het opeten, het bont eraf halen, op sterk water zetten of het laten opzetten door een preparateur. Weggooien is zonde. Jammer genoeg kun je niet elk dood dier dat op de weg ligt opzetten, alle inheemse soorten zijn namelijk beschermd. Behalve de muskusrat, die doet niet mee.

Zelfs de kleinste mus is in Nederland een beschermde diersoort. De mus heeft rechten. Als hij dood langs de weg komt, en je wilt bijvoorbeeld zijn skelet opzetten, moet de mus eerst worden aangegeven bij de politie. Dan krijg je, als alles in orde is, “een vervoersverklaring dood dier”. Het is in principe verboden om inheemse beschermde dieren en planten te verzamelen, verhandelen, vervoeren of bezitten. Ook producten gemaakt van beschermde dieren, zoals opgezette dieren , vallen onder diezelfde regel.

Walter in’t Velt is een erkend preparateur en wordt blij van dode mussen. Hij prepareert skeletten van voornamelijk vogels en kleine zoogdieren. “ Soms maak je mee dat mensen een hele verzameling oude schedels of jachttrofeeën op internet zetten, omdat ze het huis van opa opruimen of iets dergelijks. Dan staat de politie binnen no-time voor de deur, want je mag opgezette dieren niet verhandelen. Als ik dood ga, mag mijn vrouw mijn verzameling preparaten niet houden, laat staan verkopen.”

Papegaai van Walter in't Velt

Leuke dingen met dode dieren zijn dus niet altijd even makkelijk. Niet in de laatste plaats omdat dode dieren onder de bacteriën zitten. Raak ze niet met blote handen aan. Ook zijn niet alle dode dieren geschikt om op te zetten, bont van te maken of op te eten. Een bedorven dier geeft een rottende geur af, en de veren of haren zullen loslaten als je er zachtjes aan plukt. Als een dier bedorven is, kun je de huid niet meer gebruiken.

kijk ook op www.prepareren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.