Een leven lang tussen de dieren

Hoe zou jij reageren als je ineens een jachtluipaard bij iemand thuis zou zien rondlopen? Waarschijnlijk vlucht je zo snel mogelijk weg, om uit de klauwen van het machtige roofdier te blijven. Maar voor Astrid Vis is een jachtluipaard in huis, jarenlang de gewoonste zaak van de wereld geweest.

 
Astrids’ huis staat dan ook midden in DierenPark Amersfoort. Het park die haar ouders in 1948 zijn gestart. Daardoor kwam Astrid van kleins af aan al in contact met exotische dieren. Zo zorgde voor de jongen die niet door hun ouders konden worden verzorgd. Hierdoor heeft ze een bijzondere band met dieren opgebouwd.
 

‘Een jachtluipaard is gewoon een grote kat’

Een jachtluipaard in huis klinkt heel spannend, maar volgens Astrid valt dat wel mee: “Een jachtluipaard is eigenlijk gewoon een grote kat, die voor maar weinig overlast zorgen. Zo hebben ze nooit iets in ons huis kapot gemaakt. Ze krijgen net als andere katten te eten (lees: grote stukken vlees), en komen naast je op de bank liggen spinnen, terwijl je een boek leest.” Zodra het niet meer veilig was om een dier in huis te houden, gingen ze terug het park in. Jachtluipaarden zijn echter ‘tam’ als ze in huis worden opgevoed, ze gaan zich hechten aan mensen.  Naast het opvoeden van jachtluipaarden, had ze ook vaak andere dieren in huis zoals tijgers, chimpansees en kraagberen.


Olifanten en beren als buren

Astrid is inmiddels 71 jaar oud en woont nog steeds in het door haar man gebouwde huis, midden in het DierenPark. Het park is nog steeds een familiebedrijf, nadat Astrid het meer dan dertig jaar heeft geleid, hebben haar zonen het op hun beurt weer overgenomen. Aan de ene kant heeft ze beren als buren en aan de andere kant een kudde olifanten. Jachtluipaarden heeft ze niet meer in haar huis, omdat er nog maar ééntje in het park te vinden is. Samen met haar man geniet ze nog elke dag van het leven in het park. “Na het sluiten van het park loop ik nog vaak een rondje met Henk, om te genieten van het mooie park, waar we jarenlang hard aan hebben gewerkt”, aldus Astrid.

Een aantal foto’s van Astrid met haar dieren:

Astrid heeft veel bijzondere dingen meegemaakt in haar leven. Een aantal belangrijke momenten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.