“Guerilla Gardeners” actief in Utrecht

  Vind jij je buurt ook te kaal, grauw en grijs? Misschien schuilt er dan wel een Guerilla Gardener in je. Guerilla Gardeners willen steden namelijk groener maken. En dat doen ze door plantjes te planten waar het officieel niet mag. Ook in Utrecht zijn kale perkjes en verwaarloosde grasvelden van de gemeente stiekem omgetoverd tot tuintjes. 

  Illegaal tuinieren

  Het fenomeen Guerilla Gardening bestaat al zo’n 30 jaar, maar kwam pas echt in Nederland op toen Groenlinks het stiekeme tuinieren ging organiseren. De partij vindt dat het in veel steden wel wat groener mag. Plantjes fleuren niet alleen de buurt op, maar zijn ook nog eens goed voor het milieu en onze gezondheid, zegt Groenlinks. Utrechtse Guerilla Gardeners zijn al aan de slag geweest in de binnenstad, bij de Kanaalstraat en het Ledig Erf.

   

  Onderhoud

  Na een illegale tuiniersessie zien veel plekken er even wat kleurrijker uit, maar het lijkt erop dat de Guerilla Gardeners niet erg consequent zijn in het onderhouden van hun perkjes. In 2009 knapte een stel Guerilla Gardeners een verwaarloosd grasveldje op bij de 1e Daalsedijk. Ze plantten er bloemen, klimplanten en struikjes, tot blijdschap van de buurtbewoners.

  Grotere kaart weergeven

   

  Dooie boel

  Zondag besloot Campuscam langs te gaan om te kijken hoe het er nu bij de 1e Daalsedijk uitziet. Buurtbewoners kunnen de Guerilla tuinieractie zich nog goed herinneren, maar zijn een beetje teleurgesteld in de huidige situatie. “Alle planten zijn doodgegaan”, zei een dame die haar auto aan het uitladen was. “Het zag er schattig uit, maar er is nu niks meer van over.”

   

  Restanten van de Guerilla Garden from Amarens ten Bruggencate on Vimeo.

   

  Nieuwe kans

  Voor wie zich aangesproken voelt: hier is een nieuwe kans om stiekem met een schepje en een paar plantjes op pad te gaan. Vergeet dan niet om af en toe nog eens terug te komen, en om je afval netjes in de prullenbak te gooien.

   

  Actieweekend

  Voor andere geïnteresseerden is er nog het Guerilla Gardening Actieweekend: van 22 tot 25 april organiseert Groenlinks een weekend waarin volop illegaal getuinierd kan worden. Als je je aanmeldt, dan krijg je zelfs een starterskit met zonnebloemzaadjes en tuinhandschoenen cadeau.

   

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.