Jamon of toch liever stamppot

Stressen? Mens, maak je niet zo’n zorgen. Mañana, mañana, mañana. Nu genieten, morgen een dag voor zorgen. Spanje. Onder Nederlanders een erg geliefd vakantieland. Het mediteraanse land dankt haar roem om haar cultuur. Een cultuur van ontspanning, genieten, lachen en openheid.

Het aantal vakantiegangers in Spanje steeg afgelopen juli met 4,5 procent naar 7 miljoen. Nederlanders leven over het algemeen in een agendamaatschappij. Het draait om organisatie, plannen en werken. Het is dus zo gek nog niet dat Spaanse restaurants in Utrecht vaak volledig gevuld zijn met mensen, er veel animo is naar salsa-avonden of Spaanse taalcursussen.

De droom om te remigreren
Om nu de stap te zetten te emigreren naar het zuiden is voor Nederlanders weer een ander verhaal. Veel Spanjaarden deden dit wel eind jaren zestig en in de jaren zeventig. Maar dan naar het koude kikkerlandje.

De Andalusische Carmen Ruiz vertelt dat ze na ruim veertig jaar in Nederland te wonen, de Nederlandse cultuur nog steeds niet eigen kan maken. “Ik wil terug. Ik heb altijd terug gewild.” Wat een mooie droom lijkt, is toch minder makkelijk te realiseren.

“Mijn familie woont hier, mijn ouders en broers. En ik ben ook een vreemdeling in Spanje.” Na jaren in Nederland te hebben gewoond voelt ze zich net zo min Nederlander als Spanjaard. “Toch blijft Spanje mijn thuis. Mensen praten tenminste gewoon tegen elkaar, of ze elkaar nu kennen of niet. Hier kijken ze je vol bezorging aan als een onbekende je een goede dag wenst of vraagt hoe het gaat. De warmte en openheid. España. Ik mis het.”

Wél is er een plek waar ze het gevoel krijgt een beetje dichterbij Spanje te zijn. Op de Biltstraat in Utrecht komen vele Spanjaarden al veertig jaar op zondag bij elkaar. De Spaanse organisatie El Brillante in Utrecht organiseert salsa- en flamenco avonden en een Spaanse señora van in de zeventig bereidt bijna elke zondag een gigantische paella voor, waar niet alleen de Utrechtse Spanjaarden, maar ook studenten en Utrechters van smullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.