Kom uit die Boeddha stand, tijd voor actie

Dat stilzitten en mediteren, kennen we nu wel. Het is tijd voor iets anders. Denk eens aan een fragment waarbij alles je voor de wind ging. Een moment waarop je op de toppen van je kunnen, bent bezig geweest. Een gebeurtenis waarvan je na afloop dacht: wouw! Wat voelde dat goed. Dat gevoel, dat je toen had, noemen wij flow. En hoe meer flow je ervaart, hoe gelukkiger je wordt. Ieder mens heeft andere activiteiten waar hij of zij flow mee creëert. Flow kan daarom van alles zijn en is universeel. Om te ontdekken waar jij van in de flow raakt, kun je natuurlijk alles uitproberen. Je kunt je ook concentreren op de voorwaarden tot flow.

Voorwaarden
De volgende voorwaarden zijn allemaal nodig om in flow te zijn.
1. De uitdaging van de activiteit is in evenwicht met je kunnen. Dus het is niet te moeilijk en ook niet te makkelijk.
2. Volledige concentratie. Niets leidt je af.
3. Het doel is duidelijk en er is directe feedback. Als je weet wat je wilt, weet je ook of het goed gaat of niet.
4. Je bent alleen met het hier en nu bezig.
5. Je hebt controle over de situatie. Er is geen ruimte voor angst.
6. Je verliest jezelf, omdat je zo erg in de activiteit opgaat. Daarnaast doen de mensen in je omgevingen er ook niet meer toe. Je hebt alleen nog maar oog voor de activiteit.
7. Verlies van tijdsbesef. Uren vliegen voorbij.
8. De activiteit wordt niet verricht met het oog op toekomstige beloningen, maar simpelweg omdat de activiteit als leuk wordt beschouwd.

Actief
Flow kun je dus creëren door iets actiefs te doen wat je leuk vindt. Met de nadruk op actief. Televisie kijken bijvoorbeeld, dat wordt vaak als leuk beschouwd. Maar dat is een passieve bezigheid. Je hoeft alleen maar te zitten en de informatie tot je te nemen. Daarmee kom je dus niet in flow. Door iets actiefs te doen wel. Voorbeelden daarvan zijn: piano spelen, tuinieren, koken, sporten, websites maken en ga zo maar door. Flow kun je dus ook heel goed ervaren tijdens dagelijkse bezigheden.

Passie
Tot slot wil ik nog even iets zeggen over passie. Veel mensen verwarren flow met passie. Want je passie is immers toch ook dat wat je echt leuk vindt. Het verschil tussen die twee is dat, met passie de activiteit wordt bedoelt en met flow het gevoel dat je ervan krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.