Opfriscursus voor Stemmer Provinciale Staten

Ietwat laat, maar toch nuttig als je je stem vanavond nog gaat uitbrengen. Het gaat immers over de Provinciale Statenverkiezingen. Wat? Dat klinkt net zo vaag als stemmen voor de Waterschappen.

Belang

Ieder wetsvoorstel dat door de Tweede Kamer aangeleverd wordt, gaat eerst naar de Eerste Kamer. Daar moet het goedgekeurd worden, voordat deze wet of aanpassing daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Het belang van het stemmen is voor dit dus kabinet erg belangrijk. Als er andere partijen dan die in het kabinet (VVD, CDA en PVV) zitten nu veel stemmen krijgen, zoals bijvoorbeeld PvdA, Groenlinks of SP, kunnen zij wetsvoorstellen tegenhouden. Dat wil je als zittend kabinet dus niet. Dat vertraagt de boel.

Werking

Je wandelt naar een stemhokje. Pakt een rood potlood en kleurt een rondje in. Zo simpel als wat. Wat gebeurt er dan met je stem? Ja, inderdaad die wordt geteld. In het geval van Provinciale Staten gebeurt er toch iets raars. Je stemt op leden van de Provinciale Staten en vervolgens kiezen die leden, de leden van de Eerste Kamer. Dat vindt plaats op 23 mei aanstaande.

Campagne

Eerste Kamerleden voeren eigenlijk nooit campagne. Dat is eigenlijk best logisch. Je kan niet direct op de leden zelf stemmen. Afgelopen twee weken werd er wel meer campagne gevoerd dan anders en ook werd er het een en ander gemeld in de media .

Utrecht. Trek je stoute schoenen aan en breng je stem uit. Je hebt in ieder geval nog drie uur de tijd!

Voor het geval dat je nu nog niets geleerd hebt en dolgraag SP wil stemmen en dan vaak denkt aan Emiel Roemer van de SP. Check het refrein:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.