Polen enthousiast over ‘sensationele’ vondst

In Polen dook onlangs een oude foto van  het sterfbed van de componist Frédéric Chopin op. Wladislaw  Zuchowski, eignaar van een fotografie gallery in Gdansk kocht de beschadigde foto van een Schotse verzamelaar. Volgens Zuchowski is de foto afkomstig uit het nalatenschap van Jane Stirling, een Schotse aristocratendochter en een leerling van Chopin. De Polen zijn enthousiast over de  ‘spectaculaire’ vondst, maar experts hebben zo hun twijfels.Alicja Knast, curator van het Chopin Museum in Warschau zegt  in de Gazeta Wyborcza  dat er geen bewijs is dat de man op de foto daadwerkelijk de Poolse componist is, ondanks de overeenkomsten. Ook de Poolse bibliotheek in Parijs twijfelt aan de echtheid van de foto. Vooral de handtekening op de foto, van de fotograaf Louis Bisson, wordt in twijfel getrokken. Er is één andere foto van Chopin bekend,  ook gemaakt door de Bisson. ‘Maar, Bisson signeerde zijn foto’s nooit,’ volgens de Poolse Bibliotheek.
Enige bekende foto van Chopin, gemaakt door Bisson

In het nationalistische Polen is Chopin zeer geliefd. Het nieuws dat er een foto van hem is opgedoken haalt alle Poolse kranten, en stond op de voorpagina van Gazeta Wyborcza en Gazeta Polska.

Frédéric François Chopin,  heette eigenlijk Fryderyk Franciszek Chopin en werd in 1818 geboren in een dorp bij Warschau. Zijn vader was een uitgeweken Fransman, zijn moeder Poolse. Hij staat bekend als de beste componist die Polen ooit voortbracht en is wereldberoemd. Ook in Utrecht, zijn sterfdag wordt ieder jaar in de Utrechtse Chopinstraat gevierd.  Hij stierf in 1849 aan tuberculose. Chopin was een nationalist, zijn liefde voor Polen was groot, wat volgens kenners te horen is in zijn muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.