Snoep verstandig, eet een krekel

Voor wie graag duurzaam wil eten, is het eten van insecten een goede uitkomst. Insecten zijn namelijk rijk aan eiwitten en vitamines, en het kweken van insecten kost veel minder geld en energie dan bij koeien of kippen. Ben je in een avontuurlijke bui, probeer dan eens onderstaand recept voor krekeltortilla’s.

Het klinkt misschien een beetje griezelig, maar eigenlijk valt het best mee. Onze verslaggevers namen een kijkje in de keuken van chefkok Gijs Jeulink en leerden dat je veel lekkere dingen met insecten kunt maken. Je ziet het binnenkort op UStad. Maar voor diegenen bij wie het water in de mond loopt, hebben we van chefkok Gijs afgekeken hoe je krekeltortilla’s maakt.

De grote vraag is natuurlijk: waar haal je die krekels vandaan? Experimentele restaurants doen hun inkopen bij de Sligro, maar particulieren kunnen ook bij andere plekken terecht:

  1. De tuin/het bos. Avontuurlijke keuze, maar pas op. Insecten die niet gekweekt zijn voor consumptie, zijn vaak in aanraking geweest met vergif dat door boeren op planten gespoten wordt. Plantenetende insecten nemen dit gif in zich op, en het is nog maar de vraag of deze insecten dan nog gezond zijn om te eten.
  2. De delicatessenzaak. In Utrecht zit er eentje die insecten verkoopt.
  3. De kwekerij. Voordeel is dat je ze vers (oftewel levend) aangeleverd krijgt. En volgens chefkok Gijs is dat veel lekkerder dan de gedroogde variant die de Sligro bijvoorbeeld levert.

Heb je eenmaal een doosje krekels kunnen bemachtigen, dan is het het handigst om de krekels niet levend in de pan te doen. Ze springen immers alle kanten op. Beter is het om de hele doos met krekels gewoon in de viezer te zetten en vervolgens te wachten tot ze ‘doodgevroren’ zijn. Dat klinkt zielig, maar koeien slachten is ook zielig. Laat de krekels in een uurtje ontdooien op het aanrecht; daarna kunt u er mee gaan koken.

Opzich is er aan krekeltortilla’s weinig anders dan bijvoorbeeld kiptortilla’s. Laten we beginnen met de ingrediënten:

-        krekels, zoveel als je wilt om je tortilla’s mee te vullen

-        tortilla’s (die kun je voorverpakt in de supermarkt kopen)

-        lente-ui

-        teentje knoflook

-        chilipoeder

-        zout

-        quacamole: avocado, beetje limoensap, tomaat, koriander, rode peper

  1. Maak eerst de quacamole: mix de avocado, limoensap, stukjes tomaat, fijngesneden rode peper en limoensap door mekaar. Quacamole afdekken en even apart zetten.
  2. Snijd de lente-ui en pers de knoflook. Fruit de lente-ui in de pan met een beetje olie en doe vervolgens de krekels erbij. Pootjes/vleugels eraf halen kan, maar hoeft niet. In principe kun je alles eten.
  3. Voeg wat zout, peper, chilipeper en de knoflook toe. Bak alles gedurende een paar minuten.
  4. Verhit de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Besmeer de tortilla’s met een laag quacamole.
  6. Beleg de tortilla’s met de gekruide krekels. Voeg naar smaak eventueel wat sla of andere rauwkost toe die je lekker vindt in je tortilla en rol hem vervolgens op.

Eet smakelijk!

Meer weten over insecten eten? Bekijk dan deze presentatie van entomoloog Marcel Dicke. Hij beweert trouwens dat we per jaar al één pond insecten eten zonder dat we het weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.