Staatswiet, Utrecht heeft het binnekort

De gemeente Utrecht wil via een gelegaliseerde wietplantage de blowers voorzien van ‘veilige en legale’ wiet. Het plan moet nog uitgewerkt worden maar zou er ongeveer zo uit komen te zien: Je wordt lid van een coffeeshop die jouw plantjes beheert, iedereen in Nederland heeft recht op vijf plantjes. Die plantjes staan dan in een kwekerij en worden verzorgd door de coffeshop. De coffeeshop is dan een tussenpersoon waar je je wiet op kunt halen. Des te meer leden de coffeeshop heeft, des te groter de plantage.

Het plan kent tot nu toe vooral voordelen. De wiet die geteeld zou worden is van betere kwaliteit en sterkte en wordt niet behandeld met schadelijke pesticiden. Daarbij zou de regulering van de wietteelt criminaliteit terugdringen. De teelt van hennep is op dit moment een van de grootste illegale praktijken en de Vereniging van Nederlandse Gemeente pleitte al eerder voor een legalisering van de achterdeur van coffeeshops.

In een reactie op het plan zegt minister Opstelten van Justitie en Veiligheid tegen de NOS dat hij het plan maar niets vind. “Dit gaat niet gebeuren. Ik neem aan dat de gemeente Utrecht contact zal zoeken met mij over deze plannen. Dan weten ze vast mijn antwoord. We gaan op geen enkele manier de teelt legaliseren en op geen enkele manier afwijken van de lijn die is ingezet. Ook niet met experimenten.”

Het lijkt op het eerste oog een goed plan en als het expiriment een succes blijkt willen ook Amsterdam, Eindhoven en Enschede het invoeren in hun eigen gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.