Utrecht wil de ringslang terug

Veel plekken waar de ringslangen vroeger overwinterden of eieren konden leggen zijn verdwenen. Afgelopen zaterdag was de officiele start van de grote ringslag broeihopenbouw. De gemeente van Utrecht zet zich zo in om de slang terug in de stad te krijgen. Volkstuinverenigingen en vrijwilligers stonden om 9uur klaar met kruiwagens, paardenmest,  en om fijne huisjes te bouwen voor de zeldzame slang. Zo hopen ze honderden nieuwe slangen te krijgen. Een slangenplaag acht de gemeente onwaarschijnlijk. 

 

Ongevaarlijk

“Ringslangen kunnen niet bijten. Sowieso krijg je ze bijna niet te pakken, ze zijn enorm zeldzaam en schuw. En mocht je er dan toch eentje vinden, mag je hem niet vangen omdat ze beschermd zijn”, zegt Ariena Brinkman van de ringslangwerkgroep Houten.  Bang hoef je dus niet te zijn voor de ringslang. Het enige wat hij mogelijk kan doen is stinken. Als de slang zich bedreigd voelt laat hij een soort superscheet als afweermechanisme. Ook is de ringslang niet giftig, zoals de adder, de andere slang die in Nederland voorkomt. Een ringslang eet vooral kikkers. Daarom is het ook belangrijk voor Utrecht om ringslangen te hebben, ze houden het kikkerpeil in stand.

Kaart van waar in Utrecht ringslangen waargenomen worden. Bron: waarnemingen.nl

Geen poten

Ringslanspecialist Jos Spier sjouwt deze ochtend ook met takken over het terrain van de volkstuinen aan de Oostbroekselaan. Hij draagt, net als de andere bouwers, een rood petje met “ ringslang utrecht’. Als volgend jaar de hopen openworden gemaakt om de eieren te tellen hoopt hij duizenden eieren te vinden. Wat is er nou leuk aan de ringslang? “ Het is gewoon een fantastisch beestje, ze zijn ook zo zeldzaam. Ze kunnen ook inderdaad heel hard lopen, terwijl ze geen poten hebben!”, volgens de ringslanspecialist.

In de provincie Utrecht zijn deze maart al meerdere waarnemingen gedaan.

.

 

 

In Drenthe doen ze het al goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.