Utrecht wil huiseigenaren dwingen om woning energievriendelijk te maken

Die tochtkieren in je huis kunnen echt niet meer, de wereld wordt steeds klimaatbewuster. Tenminste, dat vindt gemeente Utrecht. Die wil met 26 miljoen euro huiseigenaren motiveren om energiebesparende maatregelen te treffen. Dit jaar verschijnt er zelfs mogelijk een brief in de bus die bewoners dwingt isolatiemateriaal aan te leggen.

Met het Programma Utrechtse Energie, dat op 28 februari is verschenen, wil de gemeente naar een ‘klimaatneutrale’ stad in 2030. Naast woningen probeert Utrecht ook bedrijven te motiveren.

Om die isolatie, door bijvoorbeeld woningeigenaren, aan te brengen komt er onder meer een informatiecentrum in elke wijk. Daarnaast is de gemeente nog in onderhandeling over financiële ondersteuning aan woningeigenaren.

De 129.000 Utrechtse woningen zorgen samen voor ongeveer een 40% van de CO2-uitstoot van de stad. Ruim twintig procent van de woningen in Utrecht heeft een energielabel, waarvan bijna negentig procent een negatief energielabel heeft. Volgens de gemeente maken Utrechters niet genoeg gebruik van landelijke subsidieregelingen.

In de Volkskrant van 1 maart vertelt een gemeentewoordvoerder: “De vrijblijvendheid voor het nemen van energiebesparende maatregelen is eraf. Wij bekijken of we met de aanschrijving eigenaren van huizen met energielekken kunnen aanpakken. We zullen het middel alleen in het uiterste geval inzetten, als mensen echt geen maatregelen willen nemen.”

De overheidsreclame om een energielabel aan je huis te koppelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.