Utrechts kunstvlees

Quorn, vegaburgers, insecten, het zijn allemaal alternatieven voor vlees. Maar wat te denken van ‘echt neplvlees’, vlees gemaakt uit één dierlijke cel die maar blijft delen. Aan de Utrechtse Universiteit zijn onderzoekers bezig het kunstvlees alternatief dichterbij te brengen.

Het proces van kweekvlees staat al jaren in de kinderschoenen. Het is lastig om cellen te vinden die maar blijven delen, bovendien moet je ze de juiste voeding geven. Als dat allemaal lukt, moeten ze vervolgens ook nog veranderen in spiercellen. Het is voor onderzoekers nog onduidelijk hoe ze cellen ‘de opdracht’ kunnen geven tot spiercel metamorfose.

Momenteel krijgen alleen Utrecht en Wageningen subsidie voor een kweekvlees project. Door een tekort aan geld en mankracht zal het zeker nog jaren duren voordat ’n lapje of rolletje kunstvlees in de schappen ligt.

Maar als het straks allemaal lukt, lijkt het ook een goed alternatief voor vegetariërs en milieuliefhebbers. Doordat kweekvlees simpelweg gemaakt kan worden uit één cel die blijft delen, kunnen er oneindige hoeveelheden kunstvlees worden gemaakt. De cel zou zowel uit dode als levende dieren kunnen worden gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.