Utrechtse invloed in het Marokkaanse voetbal

De Utrechtse invloed in het Marokkaanse voetbal begint steeds meer vorm te krijgen. Afgelopen zaterdag won het Olympisch elftal van Marokko met 2-0 van Mozambique. Daarin scoorde de Utrechter Zakaria Labyad de tweede treffer uit een vrije trap. Imad Najah en Younes Mokthar waren de andere twee Utrechters die in actie kwamen. Voor de voormalige spelers van USV Elinkwijk was het de tweede wedstrijd in het rood-groen van Marokko.

Het Olympisch elftal wordt getraind door landgenoot Pim Verbeek. De voormalige bondscoach van Australië maakte de afgelopen maanden een tour door Europa, om Marokkanen te strikken voor zijn team. Veel Marokkanen hebben een dubbele nationaliteit en kunnen dus ook kiezen voor een Europees land. Onder hen ook de drie Utrechtse spelers van PSV, Zakaria Labyad, Younes Mokthar en Imad Najah. Daarnaast zit er nog een Utrechter bij de groep. Ali Afellay (broer van Ibrahim Afellay) is de assistent van Verbeek. Hij scout ook spelers in Europa en probeert ze over te halen, om voor Marokko uit te komen. En dat terwijl hij zijn broertje ‘Ibi’ nog adviseerde om voor Nederland uit te komen.

 

Utrecht – Eindhoven – Marrakech
De drie voormalige spelers van USV Elinkwijk maakten alle drie deel uit van verschillende Nederlands jeugdelftallen. Hierdoor moesten ze een aanvraag indienen bij de Wereldvoetbalbond, om hun voetbalnationaliteit te veranderen. Voor alle drie betekent het dat ze niet meer kunnen switchen van nationaliteit. Van de drie spelers heeft alleen Labyad een plek in het eerste elftal van PSV. Het opvallende is dat Mokthar en Labyad nog altijd in Utrecht wonen. Elke dag maken ze de reis van Utrecht naar Eindhoven en weer terug. Nu worden de reizen iets langer, omdat ze helemaal naar Marrakech moeten.

 

Elinkwijk, PSV en Marrakech
Van links naar rechts: USV Elinkwijk, Philips Stadion van PSV en Stade Marrakech

 

Kwalificatie voor Londen 2012
Het team van Pim Verbeek probeert zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Daarvoor moeten ze in de eerste ronde af zien te rekenen met de leeftijdsgenoten uit Mozambique. Gisteren werd de eerste stap gezet. In een slechte wedstrijd wonnen de Marokkanen met 2-0, dankzij twee vrije trappen in de laatste tien minuten, waaronder een van Zakaria Labyad. Alle drie de Utrechters mochten in de basis beginnen, waarvan alleen Mokthar de wedstrijd niet afmaakte. Labyad was erg dominant en eiste elke vrije trap op. In de tweede helft mocht Najah in zijn tweede duel voor Marokko al de aanvoerdersband om hebben. Hierdoor lijkt de positie van de Utrechtse spelers in het Marokkaanse voetbal steeds sterker te worden.

 

Aan de rechterkant staan de drie spelers uit Utrecht: Najah (6), Mokthar (11), Labyad (10).

Aan de rechterkant staan de drie spelers uit Utrecht: Labyad (10), Mokthar (11), Najah (6)

 
—–
De reis van de drie Utrechters van Elinkwijk tot Marrakech

View De reis van Labyad, Mokthar en Najah in a larger map

 

Het doelpunt van Labyad tegen Mozambique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.