Verhalen verzamelen

Waar mensen zijn, zijn verhalen. Elk gehucht, elke provincie en vooral elke stad herbergt vele volksvertellingen, verborgen in de encyclopedie van het menselijk brein. Zo kent ook Utrecht veel volksverhalen, die verspreid over de stad zijn verbeeld.

Op lantaarnconsoles in de Utrechtse binnenstad zijn verschillende verhalen te zien. Toeristen leggen vaak verhalenspeurtochten af langs alle beeldhouwwerken, of ‘huren’ een verteller in. Utrechters zelf zijn zich vaak niet bewust van de legendarische geschiedenis van hun centrum.

Toch benieuwd geworden? Neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje bij Oudegracht 209, waar De Basilisk(een draak) is afgebeeld, of loop een stukje verder naar nummer 364 waar een steen aan kettingen ligt….

Stadsgenoot en etnoloog Ruben Koman, is een van de auteurs van het boek ‘Verhalen van Stad en Streek’. Hierin zijn Nederlandse legenden, sagen en volksverhalen gebundeld. Koman is o.a. verantwoordelijk voor het Utrechtse deel van dit boek, maar hoe komt hij eigenlijk aan al deze verhalen?

Ruben Koman over ‘de vindplaats van verhalen’:


Het Meertens Instituut is een instelling die de Nederlandse taal en cultuur onderzoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.