VVD, CDA, D66 en GL onderhandelen over college GS

Ruim anderhalve week nadat de kiezer naar de stembus mocht, heeft informateur Jan Kamminga de partijen VVD, CDA, D66 en GL geadviseerd, om te kijken naar de mogelijkheden voor een college voor de Gedeputeerde Staten. De partijen zien het wel zitten en zijn vandaag nog met de onderhandelingen gestart.

Informateur Kamminga acht de kans van slagen bij deze partijen het grootst. De VVD en CDA komen naar het programma gezien het meest op standpunten overeen. D66 won de afgelopen verkiezingen, op de PVV na, procentueel het meest. D66-fractievoorzitter De Vries is zeer te spreken over het voorstel. “In relatief korte tijd heeft de heer Kamminga scherp in beeld gebracht waar de mogelijkheden liggen om tot een werkbare coalitie te komen, die ook nog eens op een meerderheid  kan rekenen. D66 is de informateur daar zeer erkentelijk voor”, aldus De Vries op de site van zijn partij. Kamminga ziet GL als een stabiele partij.

De PvdA lijkt de grootste oppositiepartij van de provincie te worden. De partij verving zijn fractievoorzitter gisteren, omdat hij te onervaren zou zijn voor onderhandelingen. Vanmorgen lichtte de nieuwe fractievoorzitter Kees de Kruijff de situatie toe bij RTV Utrecht.  Maar deze stap heeft de partij dus niet geholpen bij eventuele onderhandelingen. De PvdA mag (voorlopig) zelfs helemaal niet mee onderhandelen.

De voorgestelde coalitie zal 26 van de 47 zetels in de Provinciale Staten in beslag nemen en heeft daarmee een ruime meerderheid. Kamminga hoopt dat de partijen op 18 april ook daadwerkelijk een college kunnen vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.